Jyllinge – Værebro Å

13. august 2011

Eneste lyd er pagajens plasken i vandet og vinden i sivene. Strømmen i åen er kraftig og prøver hele tiden på at tvinge kajakken tilbage i havet. Det er som om en usynlig magt med al sin kraft søger at forhindre åen i at blive besejlet. Kun viljen og den gentagne bevægelse af pagajen formår at drive kajakken fremad, stadig fremad.

Nå, det er jo ikke et ukendt afsnit i Ringenes Herre af J.R.R. Tolkien, men en kajaktur fra Jyllinge Fiskerihavn til Værebro Å. Men lidt hobit kan man jo altid være.

En del af kajakflokken Malik er i Sverige for at deltage i et maraton, så for at støtte dem moralsk, så besluttede jeg mig for at ro op i Værebro Å. Så ville jeg også ro i ferskvand – omend ikke helt så langt. Jeg har ikke været i åen før, men har flere gange roet forbi udløbet og overvejet, om det ikke skulle være muligt at ro op ad åen. Jeg har på Google Earth senere set, at der er små havne til speedbåde i åen, så egentlig har jeg “gemt” udforskningen til en rotur med Christian. Men i dag skulle det så være alligevel.

Jeg sejlede ud fra Jyllinge Fiskerihavn og forbi Lilleø mod nord. Der var en del sejlbåde på fjorden, selvom det var tidlig morgen. Jeg sejlede i kanten af den smalle sejlrende, men selvom vinden var 5 m/s fra vest og dermed vinkelret på sejlrenden, kunne sejlbådene ikke helt følge med mig i kajakken. OK den ene sejlbåd var også en LM 23, der jo nærmest har en skrogform som en træsko, men alligevel…?

Jeg roede forbi vraget ved Hagenæs og holdt mig tæt ved kysten. Jeg vidste nemlig ikke helt, hvor udløbet fra Værebro Å reelt var, og mit laminerede søkort er delt netop på det sted. Så der blev spejdet en del efter en mulig udmunding mellem sivene i strandkanten. Især, da der er meget lavt nord for Hagenæs. Faktisk så lavt, at både finne og ror måtte hæves ud af vandet og jeg havde svært ved at ro, der der kun var 10-15 cm. dybt flere steder. Der er også sten i vandet. Nogle er tydeligt over vandet – andre kender kun mågerne. De står på stenene, der ikke bryder vandkanten. Det ser ret sjovt ud – for det ligner hellige måger, der kan gå på vandet. Men til gengæld markerer de jo fint, hvor stenene er, så der kan ros udenom.

Endelig fandt jeg udløbet af åen. Den er helt nord i bugten og markeret ved en del rundstokke, der er slået ned i en sandbanke. For at undgå det lave vand, skal man holde sig på nordsiden af rundstokkene.

Inde i åen var vinden væk, men strømmen i åen er ca. 3-4 km/t, så der skulle ros til, hvis det skulle blive til noget. Normalt ligger min ro-hastighed på 7-8 km/t, men med modstrøm er den så halveret. På begge sider er der rørskov, så man sejler i sin egen verden, men af og til er der enkelte småbåde fortøjet i åbninger og dybere inde i åen er der lavet små havne for småbåde. Det ser enormt hyggeligt ud med bænke, ophalested og stativer med kanoer og gamle, mørnede kajakker.

Ca. 3 kilometer oppe af åen, er der væltet et træ på tværs (se første billede). Så her standsede udforskningen af åen brat. På den anden side af træet kom nogle kanoroere fra vest og fik samme erkendelse. Så det er altså muligt at sejle længere ind i åen, hvis træet ikke var i vejen. En anden gang vil jeg ro op ad åen igen. Så er træet måske væk, så der kan sejles helt op til landevejen mellem Jyllinge og Frederikssund.

På tilbageturen kunne strømmen udnyttes, og uden besvær kunne er ros 10-11 km/t. For ikke at komme alt for hurtigt ud i fjorden igen, så holdt jeg en pause på en lille pontonbro ved en havn. Jeg trak kajakken halvt op på broen, men fortrød og trak den helt op. Jeg ville nødig se den drive ned ad åen uden mig, mens jeg spiste. Efter kaffe og lidt sight seeing ved den lille havn (10*10 meter), indtog jeg kajakken igen og roede ned at resten af åen. Ude i fjorden valgte jeg en rute lidt længere væk fra kysten, så vandet var lidt dybere. Da jeg efter roturen skulle til Hørsholm for at se Rikke spille fodbold, roede jeg direkte tilbage til Jyllinge Fiskerihavn. Jeg fik hilst på et par sejlere i forskellige både – men i dag så jeg ikke andre i kajak. Det var måske for tidligt en sådan lørdag morgen? Men så havde jeg jo vandet for mig selv…

Rute: Jyllinge Fiskerihavn og op i Værebro Å
Isætning: 55.751919, 12.101025 (Google)
Optagning: —”—
Distance roet: 13,37 km
Rotid:
Vejr: 19 grader. Vind 5 m/s fra W. Klart vejr, men overskyet.
 

2 thoughts on “Jyllinge – Værebro Å

 • 17. oktober 2018 kl. 15:25
  Permalink

  Hej Kajakgal
  Flot billede fra Værebro Å.
  Jeg arbejder på Teknologirådet, hvor vi er i gang med et projekt om Værebro Å. Jeg skal lægge en projektbeskrivelse på vores website. Må jeg bruge dit foto og skrive copyright kajakgal.dk under det?
  mvh
  Charlotte Koldbye
  Journalist

  Besvar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.