Jyllinge Havn

12. august 2010

Efter længere tids tiltag besluttede Christian og jeg at købe et par nye havkajakker. Valget stod på et par glasfiberkajakker, der dels kunne håndtere kortere ture (Christian), dels lidt længere ekspeditionsture og sjov på – og i – vandet (mig). Christian er ny i havkajak og har ikke gennemført redningsøvelser. Derfor gik vi efter en kajak med god primær stabilitet til ham. Jeg var på jagt efter en mere livlig kajak, gerne med lidt længde og vægt på sekundær stabilitet.

Afprøvning

Søgning på nettet og lidt samtale med en anden kajakejer fik vores øjne op for Tahe Marine, der har en del prismæssigt attraktive kajakker. Og hvorfor ikke se på dem? Især hvis kvalitet og pris er i orden? Derfor meldte vi os til en demonstration hos Outdoor-company (eksisterer ikke længere), der var så venlige at stille flere forskellige kajakker til rådig. Afsted til Jyllinge Fiskerihavn (lyder storslået, men havnen er ikke ret stor :-)). Når vi nu skulle afsted – og have evt. køb godkendt senere hos ‘hende der skal adlydes’ – så blev hele familien engageret i projekt “Afprøvning” og senere forhåbentlig projekt “Nye Kajakker”. Derfor var det lidt ærgerligt, at det regnede. Men det generer jo ikke en rigtig havkajakker, så vi fastholdt projekt “Afprøvning”.

Vi prøvede en del modeller for bevægelse i vandet, stabilitet og ikke mindst kvalitet. Det sidste var i orden. Det har Tahe Marine umiddelbart godt styr på! Godt håndværk i opbygningen af skroget og flot afslutning med gelcoat også inde i kajakken. Christian blev hurtigt enig med sig selv om, at en Lifestyle 494 var den rigtige model til ham. Den er bred og stabil, hvilket er godt til en nybegynder, men heller ikke urimelig for en øvet. Især ikke til vintersejlads, hvor primær stabilitet er godt. Det kunne jo være, at Christian kan lokkes til vintersejlads, når erfaring er på plads. Lifestyle’en har også et stort cockpit og er rummelig. Jeg sad selv godt i sædet og kunne bevæge mig lidt rundt. Jeg synes dog, at den er lidt høj i cockpittet og derfor måske for vindpåvirkelig? Men stabil, det er den! Og den har et velfungerende ror fra Smart Track.

Jeg prøvede en Reval, men var ikke helt tilfreds med den sekundære stabilitet – hvilket egentligt overraskede mig lidt, for det er et flot design, der har et knæk i bunden, der umiddelbart lovede bedre sekundær stabilitet. Jeg er også ret vild med kajakkens form. Men mig passede den ikke. Jeg skal dog måske tilføje, at den Reval jeg prøvede, var lidt for lille til mig.

Jeg rundede også en Lifestyle 500 i plastic. For der er jo fordele ved plastic, der ikke er sådan at komme ud over. Hvis den samtidigt sejlede godt, så måtte jeg jo evt. ændre min holdning til en kajak, der er lavet af samme materiale som en gulvspand :-). Misforstå mig nu ikke, for jeg har i virkeligheden størst erfaring i plastic-kajakker, men denne gang skulle det helst være glasfiber. En plastic-kajak er jo nem at vedligeholde og kan let sejles op på stranden uanset om der er sten eller andre forhindringer. Men modellen ville ikke med over vandet og jeg følte en modstand, jeg ikke har oplevet i andre kajakker. Fornemmelsen var nærmest som om der var bundet en elastik i enden af kajakken.

Heldigvis var der også en Wind 535 til stede. Og den tiltalte mig med det samme. Hurtig og med rigtig god sekundær stabilitet. Godt ror og med en finne. Det sidste har jeg ikke sejlet med før, så det kunne være sjovt at eksperimentere lidt med det senere…. Wind’en er smal og livlig med et smalt cockpit. Længden og formen gør den hurtig. Jeg har en lille mistanke om, at den dykker ind i større bølger, for den er ret lav i stævnen. Jeg prøvede at lave en telemarkvending i kajakken.

God prøvning og prisværdigt at kajakfirmaer har demonstrationsdage så ofte – og flere steder!

Rute: Testtur i forskellige kajakker
Isætning: 55.751919, 12.101025 (Google)
Optagning: —”—
Distance roet: 0 km (testsejlads)
Rotid: Ca.1 1/2 time
Vejr: 22 grader. Vind 3-4 m/s fra W. Klart vejr med regn

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.