Jyllinge Fiskerihavn til Tørslev Hage

Terne20. april 2013

Det er længe siden, faktisk mere end et år siden så vidt jeg husker, at jeg har roet fra Jyllinge Fiskerihavn. Og det er et godt lille sted for ekspeditioner rundt om Eskildsø, en tur i Værebro Å eller bare en tur nordpå. I dag ville jeg ro nordpå, da Kajakflokken Malik ville ro ud fra Skuldelev. Dem planlagde jeg at møde og ro sammen med dem. Så ville deres oftest korte lørdagstur blive mindst 10 kilometer længere. Vejret var jo fint til en lidt længere rotur.

Jeg kom imidlertid lidt sent afsted, så det var ikke sikkert, at jeg kunne nå frem til Skuldelev til klokken 1400. Jeg var først i vandet 1320 og med seks kilometer til Skuldelev – og i modvind, så det ikke så godt ud.

Der var en del mennesker i fiskerihavnen, der nød det fine vejr, så jeg læssede kajakken af på stranden, men måtte flytte bilen lidt væk. Til gengæld var læsning og pakning hurtigt overstået og kort tid efter var jeg afsted. Jeg roede inden om Lilleø og satte kursen mod Jyllinges nordkant og uden om vraget på det rev, der stikker ud her. Vrag og vrag. Der er efterhånden kun 2-3 spanter tilbage og det er vist kun kajakker, der kan passere revet alligevel. Det var lavvande, så jeg måtte sik-sakke lidt mellem stenene. Men hvis man går tæt på kysten lige forbi de tre-fire tørre sten, så slipper man fint over revet og stenene.

Fjordterne

På en bøje ved revet sad en fjordterne, der er forskellig fra en havterne ved at være mindre og have et mørkt næb. Den dumpede afføringen, så den var parat til at lette, hvis jeg kom for tæt på. Imidlertid holdt jeg mig på afstand, så den blev siddende. Det var ikke den eneste fugl på vandet. Der var mange svaner, edderfugle og skarver foruden måger af forskellige arter. Også et par ryler og regnsporver løb rundt på stranden.

Jeg fortsatte op langs østsiden af fjorden og ved pylonerne krydsede jeg over mod Kølholm, for i det fjerne kunne jeg se Kajakflokken Malik. Jeg roede på vestsiden af Kølholm og kunne se de andre ro ind på Tørslev Hage for at holde pause. Jeg fulgte efter og joinede frokosten med de andre seks. De fortalte, at et par stykker var startet tidligt fra Skuldelev for at ro rundt om Eskilsø. Dem havde jeg nu ikke set.

Strandpause

Efter pausen fulgte jeg med de andre ind i Tørslev Bugten, men ved pylonerne krydsede jeg igen over fjorden og sagde farvel til de andre. Nu skulle jeg nyde medvinden hele vejen tilbage til Jyllinge. Det var rart, næsten 9 km/t i snit på tilbagevejen.

Tilbage i Fiskerihavnen kunne jeg pakke i ro og fred, da der ikke var andre. Jeg opdagede en del vand i bagerste pakrum. Og da jeg havde tømt og tørret det inden jeg roede afsted, må der være en utæthed et sted. Øv. Men det er i det mindste ikke i selve kajakken, så jeg må vist gå beslag og finnebrønd efter.

JyllingeRute: Jyllinge Fiskerihavn til Tørslev Hage
Isætning: 55.751919, 12.101025 (Google)
Optagning: —”—
Distance roet: 16,86 km
Vejr: 13 grader. Vind 6 m/s fra N. Klart vejr og solskin.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.