Skuldelev til Eskilsø via Kølholm

Start på tur24. april 2013

Ole fra KajakHornsherred arrangerede en onsdagstur fra Skuldelev og da jeg havde en fridag, så var jeg klar. Vi var i alt 9 kajakker i blæsevejret og roede først mod nord ind i bugten ved Tørslev Hage og rundt om Kølholm for at få lidt kilometer i armene. Jeg var også stærkt interesseret i, hvormeget vand min kajak tager ind i bagerste pakrum. For der er begyndt at komme lidt ind. Ikke meget, men nok til at det er irriterende. Så mange kilometer = lang tid på vandet. Det er den bedste test for at se, om der er noget galt. Og der er der. Efter dagens roning var der vel lidt over 1/2 liter vand i rummet. Så der står en nærmere undersøgelse på trapperne i morgen.

Da vinden kom primært fra SSW, så gik turen rundt om Kølholm i god stil. Der var højvande i dag, så de mange sten var under vandet og de lave områder passable. På østsiden af Kølholm var der dog mere vind, og vi kunne se frem til en god tur i modvind. Helt ned til Eskilsø, hvor vi ville gå i land for at spise ved munkeklosterets ruin på øen.

Ved Skuldelev

Højvandet gjorde det muligt at ro tæt på kysten, hvor der ellers er store sandbanker, men i dag kunne kysten undersøges nærmere. Nord for Østby Havn er der en lille bugt mod vest, så her kunne vinden få rigtigt fat. Ikke i vandet, bølgerne var relativt små, men vinden kunne tydelig mærkes, da bugten virker som en tragt. Så der skulle trækkes igennem for at nå over på den anden side. Men herefter var det en smal sag at ro ned til Skovbroen, hvor færgestedet til Eskilsø er.

Eskilsø

Ved Skovbroen krydsede vil de 200 meter over til Eskilsø for at gå i land lige nord for Eskilsø Havn på sandstranden. Der var en masse strøm i det smalle farvand, då blæsten pressede vandet i Roskilde Fjord ud. Så der blev roet i noget af en bue for at lande det rigtige sted – lige ved siden af en skelet fra et får – eller måske en lille kalv? Hovedet manglede, så det var ikke så let at se.

Klosteret

Vel i land spankulerede vi langs stranden op til klosterruinen, hvor vi fandt læ på nordsiden. Her var der også et par bænke, så frokosten kunne indtages med en storartet udsigt. EN af roerne ville tage et billede af os alle sammen og hængte sit kamera op i et træ med tændt timer. Desværre havde han vendt kameraet omvendt, så det tog et billede af himlen over Jyllinge i stedet. Der er ikke grund til at nævne navne her, men hans efternavn rimer på prygle…

PauseMit kamera var vendt rigtigt, så her er et zoomet billede af et par af kajakroerne. Ole havde iøvrigt en bradepandekage med som han rundhåndet delte ud af. Efter pausen indtog vi kajakkerne igen og roede tilbage til Skuldelev. Denne gang i medvind. Jeg kan se på min GPS, at jeg flere gange roede med 9 km/t, men måtte flere gange standse for at vente på de sidste. Snittet er vist omkring de 6 1/2 km/t, men det er jo heller ikke så galt.

Jeg nåede at drikke en kop kaffe efter læsning af kajakken og kunne se en stor lastvogn med kran gøre klar til at sætte badebroen ved Skuldelev ud. Det vil de badende nok sætte pris på – måske også Erik, der lige skulle have en dukkert efter turen. Jeg nøjedes med at vaske mine neoprenstøvler.

EskilsøRute: Skuldelev til Eskilsø via Kølholm
Isætning:  55°47’32.88″ 12° 3’21.64″
Optagning: —”—
Distance roet:  19,59 km
Vejr: 15 grader. Vind 12 m/s fra SSW.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.