Hold øje med større skibe

Hvis du planlægger en rotur, hvor du skal passere en større sejlrute for skibe, er det en god ide at kontrollere skibstrafikken på Marinetraffic.com. Siden er et gratis projekt, der benytter Automatic Identification System eller AIS forkortet. Systemet registrerer skibspositioner via GPS og viser den i næsten realtid på hjemmesiden.

Siden er rigtig god og dækker hele verden, men er selvfølgelig ikke komplet. For kun skibe med AIS er registreret. Men det dækker de fleste større skibe og mange andre mindre skibe. For en AIS-sender kan åbenbart fås gratis flere steder og anbringes i en mast 10 meter over havoverfladen. Det udelukker selvfølgelig mindre skibe. Du kan klikke på ikonerne af skibene og få data på skibet. F.eks. navn og billeder samt position og så videre.

Vil du selv have en slags AIS i kajakken, så kan du på Appstore hente en app, der sender din position til systemet. Se mere her. App’en er gratis og er god, hvis andre skibe skal opdage dig, når du krydser en sejlrute. Vær dog opmærksom på, at app’en ikke anvender radio-transmitteret AIS, men benytter internetforbindelse. Så andre skibe vil kun kunne se dig på Marinetraffic og ikke på deres eventuelle AIS-udstyr. Så app’en er ikke en idiotsikker metode at vise sin position til alle andre skibe. Til gengæld kan du jo se de andre skibe, så længe du har netadgang. Det kræver, at du køber app’en Marinetraffic til 24 dkr.

Benyt siden til at se færger og større skibes positioner. Så kan du hjemmefra beregne, om du kan nå at passere en sejlrute inden et skib er i området. Husk at passere sejlruten på tværs, hvis det er muligt. Det reducerer passagetiden af sejlruten.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.