Den Gule Flod

Jeg undersøger stadig kajakmuligheder, når jeg er væk fra Danmark. Denne gang har jeg været i Shandong-provinsen i Kina. Jeg boede i Jinan, hovedstaden i Shandong, der er en lille by med 6 millioner indbyggere. Under et besøg i Sun Tzu’s fødeegen, kørte jeg over den Gule Flod. For at få et par billeder og vurdere kajakmulighederne, standsede jeg op på broen.

Floden er ret interessant i et historisk perspektiv, da Kinas kultur opstod langs floden for mange tusinde år siden. Efter en meget turbulent periode med små kongerigers kamp mod hinanden, begynde der en egentlig samling af Kina for 2500 år siden. Netop på det tidspunkt, hvor Sun Tzu levede (hvis han da levede). Han og nogle senere personer udgav lærebøger i krigsførelse i det, der kaldes The Art Of War.

Og den Gule Flod er også geografisk interessant. Den munder ud i det Gule Hav og er fuld af sedimenter. Faktisk så mange, at den flere steder bygger dæmninger af sig selv – som den så af og til gennembryder og oversvømmer områderne bag ved. Nu er den flere steder reguleret, men naturligt kan den – på grund af aflejringer – faktisk med et par hundrede år ændre retning fra nord til syd og omvendt. Imponerende. Reguleringen er stærkt diskuteret. Også i Kina, da sedimenterne hober sig op bag dæmningerne og ødelægger vandreguleringen over tid. Ingen ved øjensynligt hvad det betyder – og hvad der kan gøres.

Selvom jeg ikke fandt kajakudlejere i området, så vil jeg nu heller ikke anbefale en kajaktur på floden. Dels er floden fuld af mudder og sandbanker, dels er floden rettet ud i rigtigt mange området af dens forløb, så det vil være noget uinteressant at ro en tur. I det mindste syd-vest for Jinan. Så det må blive en anden dag – og et andet sted.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.