Herslev – Borrevejle – Gershøj

18. marts 2012

I dag var jeg på fjorden alene, da vejret jo var godt og det var længe siden, at jeg havde roet fra Herslev Strand. Faktisk ikke siden september 2011, så det var på tide at se lidt på Herslev, Borrevejle og hvorfor ikke Gershøj? Selvom vejret var overskyet, så ville solen gerne titte frem et par gange. Senere havde DMI lovet regn, men den kom først, da jeg var færdig med roturen og kørte hjem. Nogle gange betaler det sig at stå tidligt op…

Jeg bar som sædvanligt kajakken fra parkeringspladsen over kæden, der spærrer vejen til stranden og bar den hen over stranden. Det var lidt højvande, så de fleste små sten i vandkanten var under vand. Det er helt fint, for så skal man ikke løfte kajakken så langt ud fra stranden.

Jeg roede med kurs mod roklubben ved Borrevejle, hvor jeg havde planlagt at ro tværs over Borrevejle Vig og ro op langs vestsiden af vigen. Men halvvejs nede langs med østkysten af vigen, blev jeg enig med mig selv om at ro op i Gevninge Å. For hvor langt kunne jeg komme?

Det startede helt fint, men hurtigt snævrede åen ind og der kom nogle områder med grøde i vandet af siv og lignende. Jeg fortsatte ca. en kilometer op ad åen. Så var den så snæver, at jeg ikke kunne vende og der kom for mange områder med grøde. Så efter lidt baglænsroning til et bredere sted på åen, så vendte jeg kajakken og roede ud af åen igen.

Ved Borrevejle Roklub var der meget stille og alt så låst ud, så jeg drejede stik vest og krydsede vigen syd om den sydligste ø i vigen. Til fuld musik fra måger og grågæs, der var ved at sikre sig territorier til forårets æglægning. Og motorvejens lyde blandede sig også, så jeg roede hurtigt mod nord for at få lidt fred.

Mange af småbroerne havde lidt skader efter vinterens is. Nogle står meget skrå, mens andre er væltet under isens pres. Der er dog fortsat romantiske steder langs vigen med bænke. Nogle af den er næsten skulpturelle, men også noget usikre at bevæge sig ud på.

Sælstenen ved Lyndby blev passeret, men den kunstige sæl var ikke på plads endnu. Man kunne se beslagene og ikke mindst de mange mågeklatter. Godt at det ikke er mig, der skal kravle op på stenen for at sætte sælen fast.

Ved Lyndby Havn er der endnu ikke rigtigt kommet gang i bådene, men det kan vel ikke vare længe. Jeg var ikke inde i havnen, da jeg har set på en hjemmeside fra Hornsherred Kajaknet, at kajakroere ikke er så velkomne. Og jeg havde alligevel planlagt første rest ved “det gule hus”.

Fremme ved det gule hus, blev madpakken fundet frem. Der er en flydebro om sommeren, men den lå endnu på land, så der var masser af muligheder for at sidde komfortabelt på den medbragte pude. Eller pude og pude. Det er en knæbeskytter til haven i mange farver. Utrolig grim, men billig og meget anvendelig.

Jeg er ikke helt klar over, hvad det gule hus bruges til, for det var aflåst og der er sort film på vinduerne. Derfor kan man ikke se ind i huset. Jeg har dog set, at der er grillplads om sommeren og mon ikke broen bruges til badning? For huset er ikke stort nok til at huse kajakker.

Efter pausen roede jeg videre mod Gershøj. Og vel fremme holdt jeg en lille kaffepause på stranden lige syd for havnen og ud for Gershøj Kro, der åbenbart åbner den 2. april 2012 og søder derfor personale. Ved stranden stod en ældre mand i waders og bankede pæle ned i vandet. Han brugte et særligt værktøj, som Forsvaret også bruger til at banke pigtrådspæle ned med. Men det larmer noget mere, da pigtrådspælene er af stål. Her var det kun træpæle og manden holdt pause, da jeg drak kaffe.

Så krydsede jeg over fjorden med kurs mod Borgnæs. Det var let overstået og jeg “ramte”  Borgnæs ved sejlrenden nord om Borgnæs Vesterskov. Jeg roede tæt på kysten og blev belønnet ved at se havørnen fra Borgnæs Storskov. Den var ikke særligt bange og rundede kajakken flere gange. Jeg forsøgte som sædvanligt at tage et billede, men selv med zoom bliver det kun en plet på billedet, selvom jeg ellers syntes, at den var tæt på.

Det sidste stykke på 1 1/2 kilometer var i modvind, der nu var blæst lidt op. Så det var jo timet og tilrettelagt som Egon Olsen fra Olsenbanden ville have sagt det. En god rotur på fjorden og mærkeligt nok uden af se andre kajakker overhovedet.

Rute: Herslev Strand til Borrevejle og herfra til Gershøj
Isætning: 55.677719, 11.985835 (Google)
Optagning: —”—
Distance roet: 20,52 km
Vejr: 10 grader. Vind 5 m/s fra S. Overskyet vejr.

4 thoughts on “Herslev – Borrevejle – Gershøj

 • 1. maj 2014 kl. 10:31
  Permalink

  Hej,
  Min kone og jeg vil meget gerne prøve havkajak, har du nogen kontakter til prøvetime?

  Vh
  Henrik. Tlf 23 6947 69

  Besvar
  • 1. maj 2014 kl. 11:19
   Permalink

   Hej Henrik

   Jeg har desværre ikke mulighed for at udbyde prøveture eller udlåne kajakker. Men du kan tage kontakt til forskellige udbydere af sådanne muligheder. Hvis du bor nær Roskilde Fjord er der flere muligheder. Se under menuen “butikker”. Flere af de butikker udlejer kajakker eller afholder introduktionskurser.

   Hilsen
   Thomas

   Besvar
 • 6. april 2012 kl. 11:49
  Permalink

  Hej,
  Tak for din beskrivelse (hvem er du?).
  Jamen, du kan tro, der er aktivitet i det gule hus – eller ‘Det gule Kajakhus’, som vi kalder det.
  Vi er Lejre havkajak- og Friluftsforening, og der er skam kajakker i huset 🙂

  Venlig hilsen
  Ghita

  Besvar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.