Den nye knivlov

Facebook strømmer over i disse dage med indslag om “den nye Knivlov”. Lad os lige slå fast: Den gældende Knivlov er fra 2012 og således ikke helt ny. Loven er ikke ændret siden. Virakken skyldes en uenighed mellem politikerne og friluftsorganisationerne om, hvad en “enhåndsbetjent” foldekniv er samt et par retssager. I lovteksten står der under Særlige knive, der er forbudt at erhverve, besidde, bære eller anvende efter våbenbekendtgørelsen:

 • Enhåndsbetjente foldeknive, der er konstrueret således, at klingen i normal stand kan foldes ud ved brug af én hånd, og foldeknive med todelt skæfte, hvis klinge kan foldes ud ved brug af én hånd (butterflyknive).

Det nye er, at Danmarks Jægerforbund netop (den 11. maj) har afholdt et møde med Justitsministeriet og Rigspolitiet omkring problemet med foldeknive. Knivloven er så løst formuleret på dette punkt, så opfattelsen af en enhåndsbetjent foldekniv er meget bred. En kniv er i virkeligheden forbudt, hvis det kan lade sig gøre at åbne den med en hånd – uanset om den ikke er konstrueret til dette. Og det rammer rigtigt mange lommeknive ifølge  Danmarks Jægerforbund. Friluftsrådet støtter Danmarks Jægerforbunds opfattelse, men kun politikerne kan justere på Knivloven. Og det arbejdes der for i flere foreninger. Alternativt må politiet lave en frit lejde-ordning, så alle foldeknive, der er ulovlige, kan afleveres.

Du kan læse Knivloven her, der retteligt hedder “Våbenlovens bestemmelser om knive” og er en bekendtgørelse.

 

One thought on “Den nye knivlov

 • 20. maj 2015 kl. 20:38
  Permalink

  Den der “kære” knivlov er helt grotesk.

  Var et af de uheldige “ofre” der i 2009 måtte en tur bag tremmer for besiddelse af en foldekniv(i bilen).

  Det mest absurde ved det her er, at der vel reelt ikke foreligger nogen dokumentation for at de her knive bruges oftere end andre knive ved eks. slagsmål.

  Enhver kan erhverve sig en kokkekniv på 15-20cm og lovligt eje. Det er ren symbol-lovgivning der er baseret på de følelser f.eks. en springkniv kunne vække hos nogle.

  Besvar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.