Nikon Coolpix AW130 vandtæt kamera

IMG_1566

Denne gang tester KajakGal endnu et vandtæt kamera. Tidligere er Pentax WG-1 blevet testet. Se mere her. Men den test er fra 2011 og tiden står jo ikke stille. Så denne gang er Nikon Coolpix AW130 testet. Kameraet er kommet på gaden i 2015 som afløser for det tidligere AW120. Opdateringen er ikke så stor, men der er længere batteritid og lidt flere optagemuligheder. Og så er vandtætheden forbedret fra 18 meter til 30 meter.

Nikon AW130 har vundet flere sammenlignende tests med andre vandtætte kameraer, men er kameraet brugbart til kajakbrug og hvilke muligheder har et sådan kompaktkamera egentligt?

Har du behov for en kamerafod til at udvide mulighederne for spændende billeder, så har KajakGal iøvrigt testet en tripod fra Joby, der kaldes GorillaPod. Se testen her.

Beskrivelse

Nikon Coolpix AW130 er et kamera til aktiv udendørsbrug og det eneste, der kan optage på dybder ned til 30 meter uden særligt udstyr og derfor ideelt for hobbydykkeren. Den lysstærke skærm gør det nemt at finde motiver under vand og i stærkt sollys og kameraet er så automatisk, at der ikke skal rodes med menuer for at finde det bedste optagelsesprogram. Du kan oven i købet ryste med kameraet for at skifte indstillinger, så det kan betjenes selv med handsker på. Rigtigt godt på en råkold vinterkajaktur.

Kameraet leveres med USB-kabler, HDMI-kabler, oplader, halsrem, fotoredigeringsprogram og en manual. Til forskel fra en del andre kameraer, kan det oplades uden at batteri skal ud af kameraet. Det er en god løsning. Der er kun een åbning i kameraet, hvilket minimerer muligheden for utætheder. Under denne åbning er batteri-stik, USB- og HDMI-stik samt stik til RAM-kort. En låseordning gør, at dækslet ikke åbnes ved et uheld.

IMG_1567 IMG_1569 IMG_1568

Som ekstra features har kameraet indbygget GPS med en database over 1,7 milioner interessepunkter og enddog elektronisk kompas. Kameraet har også NFC-mulighed til Android telefoner eller WIFI til andre smartphones, så der kan tages billeder og video med fjernbetjening via telefonen. Billeder kan også let overføres via WIFI. 

Kameraet er meget hurtigt klar til optagelse og har 5x optisk zoom med billedestabilisering. At det kan optage video i full HD gør også kameraet anvendelig til at optage videosekvenser, der er værd at se på for andre.

Nøgletal

 • 16 Megapixels-chip
 • Zoomlinse fra 24 til 120 mm med billedstabilisering (5x zoom)
 • Indbygget blitz med TTL måling
 • 3 tommers OLED-skærm med 921.000 punkters opløsning
 • ISO følsomhed op til 125-1600, 3200, 6400
 • Vandtæt ned til 30 meter og frostsikker ned til -10 °C  på land (IPX8)
 • Klarer fald fra 2 meter
 • 1 cm makro
 • USB high speed port og HDMI-port indbygget
 • 1080p 60 fps full HD video
 • GPS indbygget med 1,7 mio. interessepointer (POI), verdenskort samt elektronisk kompas
 • Indbygget dybde og højdemåler
 • Indbygget intervalometer (kan tage billeder/film i 10 sekunders interval)
 • Dansk menu
 • SD, SDHC og SDXC stik i batteriåbningen
 • Ret til 20 GB plads i skyen hos Nikon til billeder
 • Kan fjernbetjenes med smartphone (download gratis program fra AppStore eller Android Marked). Kameraet har WIFI og NFC og kan derfor betjenes trådløst og overføre billeder til din smartphone. Fjernbetjeningen fungerer fint på 10-15 meter.

I brug

Kameraet overbeviser i brug med det lysstærke objektiv, der evner at tage billeder i ISO 1600 næsten uden støj. Det betyder, at du kan tage billeder i mørke – og under vandet – i en kvalitet, der er svær at overgå i kompaktkamera-klassen – og det ned til 30 meters dybde.

En sjov, men brugbar mulighed er at trykke på en knap på siden og herefter ryste forskellige programmuligheder frem. God mulighed, når man har handsker på og derfor ikke rigtigt kan betjene knapperne på bagsiden.

DSCN0011  DSCN0012

På de to billeder herover er der leget med eksponeringsfunktionen for at lysne på et billede taget i stærk modlys. Det virker overbevisende og er let at gennemføre. Generelt har Nikon brugt deres store erfaring i kamerabrug, og har derfor gjort kameraet let at bruge.

En anden sjov detalje er dybde- og højdemåleren, der vises på skærmen.Den virker efter tryk, og er derfor ikke helt nøjagtig, men den kan da give et indtryk af, hvilken højde eller dybde, billedet tages i.

Kameraet har GPS, hvorfor billeder bliver geotagget. Kameraet har også en masse interessepunkter og et verdenskort indbygget. Så man kan næsten bruge kameraet til vejfinding – en meget grov en af slagsen. Det er nu ikke en mulighed, der er særlig brugbar, men geotagging er jo altid OK. Og så har kameraet indbygget et kompas. Jeg ville nu nok sætte lid til et alm. kompas, der ikke behøver strøm, men i en snæver vending, kan du altså finde nærmeste kyst med kameraet.

DSCN0020

Når du kommer hjem fra tur, kan billederne overføres med kabel, som normalt. Men du kan også benytte WIFI til at importere billeder og videoer til din smartphone, hvis du har installeret det gratis program på telefonen. Tryk på WIFI-knappen, find netværket på din telefon og start så appen op. Nu kan du fjernbetjene kameraet eller importere billeder og film. Har du et Apple-produkt, så optræder billeder og film på din rulle og kan ses på telefon, computer eller iPad. Meget brugbart.

Konklusion

Med Nikon Coolpix AW130 får man et kamera, der er spækket med muligheder og teknik. Det eneste, der mangler, er optagelse i RAW-format og måske en mulighed for manuel styring af optagelserne i form af eksponering, hvidbalance med videre. Er du på jagt efter et kamera til udendørsaktiviteter, så får du det ikke bedre.

Set til 2000 dkr. i netbutikker. I fysiske butikker op til 3000 dkr, så se dig for.

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.