Pentax WG-1 vandtæt kamera

At sejle i kajak giver jo mulighed for at tage nogle fantastiske billeder. Men saltvand og elektronik er ikke to størrelser, der er nemme at kombinere. Derfor er et vandtæt kamera en god mulighed for at tage billeder – uden at kameraet ødelægges. Men virker det så i praksis og er billedkvaliteten den ekstra pris værd? Denne artikel tester Pentax WG-1, der er et kompakt digitalkamera. Kameraet kom på markedet i foråret 2011 som afløser for et lidt ældre Pentax W90, begge i Optio-serien. WG-1 fås i mange farver og også i en version med GPS. Den testede model er sort og uden GPS. Hvis du gerne vil have et kamera med GPS, så koster det batteritid.

Har du behov for en kamerafod til at udvide mulighederne for spændende billeder, så har KajakGal testet en tripod fra Joby, der kaldes GorillaPod. Se testen her.

   

Beskrivelse

Pentax WG-1 er udført i et robust design og skulle kunne klare et fald fra 1,5 meter uden at gå i stykker. Kamerahuset holder til et 100 kg. tryk og er vandtæt ned til 10 meters dybde. Det klarer temperaturer ned til -10 grader celcius. Selve kameraet er på 14 Megapixels og er uden søger. Video kan optages i 720p HD kvalitet med 30 fps. Bag på kameraet er en LCD-skærm på 2,7 tommer. Umiddelbart betjenes kameraet på samme måde som de fleste andre, men har en brugbar specialitet idet een knaps funktion kan programmeres. Så kan man let komme til en bestemt menu eller funktion ved at trykke på denne (grønne) knap. I hovedsagen betjenes kameraet med en knap, der kan vippes i fire retninger og har en “OK” knap i midten.

Medleveret udstyr består af to CD’er med fotoredigeringsprogrammer til PC og MAC samt en elektronisk manual, der dog også kan hentes på nettet. Desuden medfølger oplader til batteri, USB-kabel til billedoverførelse, makroring, snor til at have kamera om halsen og endelig to typer snor til at sikre kameraet: En alm. håndledsrem samt en solid rem med et sjækel.

Nøglefunktioner

  • 14 Megapixels-chip
  • Zoomlinse fra 28 til 140mm med digital billedstabilisering
  • 2,7 tommers LCD-skærm med 230.000 punkters opløsning
  • ISO følsomhed op til 1600, (kan skaleres til 6400 ved en billedopløsning på 5 Megapixel)
  • Vandtæt ned til 10 meter og frostsikker ned til -10 °C
  • Klarer fald fra 1,5 meter
  • 1 cm makro med LED-lys
  • HDMI port
  • 720p 30 fps HD video
  • Indbygget intervalometer (kan tage billeder/film med forskellige intervaller)
  • 24 forskellige optagelsesprogrammer, herunder ansigtsgenkendelse og hjælp til at tage selvportræt
  • Kan fjernbetjenes med vandtæt fjernbetjening (ekstra tilbehør til ca. 450 dkr.). Fjernbetjeningen fungerer fint på 10-15 meter og kan anbefales, hvis du ønsker billeder, hvor du er med på – eller at tage billeder på lidt afstand. Fjernbetjeningen kan benyttes til flere kameraer af Pentax.

I brug

Kameraets form adskiller det fra de fleste andre. Det er let timeglasformet, og føles sikkert i hånden. Som ved andre kameraer, skal udløseren trykkes halvt ned for at kameraet fokuserer. Det foregår hurtigt og i dagslys kan billeder tages med 1-2 sekunder imellem. Selve opstarten af kameraet tager 3 sekunder. De 24 programmer, der kan vælges imellem dækker nok alle tænkelige situationer. Sættes kameraet på auto, vælger det selv et passende program. Det fungerer faktisk rigtigt godt.

Vil du tage billeder af ansigter, har kameraet en funktion til både at finde ansigter og smil. Kameraet har også en funktion til selvportræt. Her lyser nogle LED op rundt om  linsen og indikerer, om du skal holde kameraet mere til højre eller venstre for at du er med i billedet. Smart.

Mindre smart er det, at batteriet ikke kan oplades via USB-stikket, men skal ud af kameraet og over i en medfølgende oplader. Det er både besværligt og irriterende. Især på rejser i udlandet, da der så skal medbringes en oplader og ikke bare et USB-stik. Og du skal sikkert også have et omformerstik med til de udenlandske stik. Samsung kameraerkan oplades via USB, så det er muligt at lave dette i en kompakt-kamera.

Billedkvalitet

Billedkvaliteten i dagslys er fin med en god hvid-balance. Farvegengivelsen er til den lidt varme side med en fin detaljegengivelse.  Når mørket falder på og i kunstig belysning, er der fortsat god detaljegengivelse og neutrale farver. Farverne er dog lidt til den kolde side. I mørke uden kunstig belysning halter kameraet lidt. Justeres der på ISO, kan billedet lysnes lidt, men billedkvaliteten er set bedre på andre kameraer. Den er dog ikke decideret dårlig, der er bare bedre kameraer på markedet.

Billede taget ved at holde kameraet ned under kajakken ved Hundested Strand. Blitz blev udløst.

Videokvaliteten er netop til godkendt med en lille smule uskarphed i billedernes kant. Er der meget lyse genstande i billedet, undereksponeres billedets øvrige dele, hvilket tyder på, at kameraet ikke spot-måler over hele fladen, men kun i udvalgte dele af billedet. Støj i billedet er et lille problem, men da den indbyggede støjreduktion forsøger at korrigere noget, er det til at leve med. Det er trods alt ikke et videokamera. Generelt er videokvaliteten gennemsnitlig eller lidt under i forhold til andre kameraer i prisklassen. Til gengæld er kvaliteten fin under vand, hvor billederne er gode, selv i uoplyste situationer.

Konklusion

Med WG-1 har Pentax lavet et funktionelt og godt kamera, der er meget egnet til at tage billeder under mere ekstreme forhold. Kameraets mange programmer dækker bredt de situationer, man kan komme ud i og “standard mode” fungerer fint. Kameraets form skal man lige vende sig til, men det føles robust og giver et sikkert greb. Intervalometeret er en sjov funktion, da det kan føre til sjove billeder eller videosekvenser, når man ikke først skal starte kameraet. Billedkvaliteten er blandt de bedre i forhold til andre kompakt-kameraer i samme prisklasse (subjektiv vurderet).

Videokvaliteten kunne være bedre og opløsningen højere – og et så nyt kamera burde kunne oplades uden at batteriet skal ud af kameraet. f.eks. gennem USB-stikket. Det kan smartphones – så det er muligt at designe kameraet ordentligt!

Set på nettet til 1700;- dkr. Med GPS skal der lægges ca. 500;- dkr til. Jeg har ikke set det i danske butikker endnu.

Opdateret 17. oktober 2011: Kameraet har været med på samtlige af mine roture siden august 2011 og ser fortsat helt nyt ud. Ingen korrosioner eller svigt. Men jeg skyller også kameraet i ferskvand ved hjemkomst. Jeg opbevarer kameraet i min vest under turene og ikke specielt beskyttet.

Opdateret 30. maj 2012: Kameraet fungerer fortsat perfekt. Ingen problemer overhovedet.

Opdateret 5. december 2013: Kameraet fungerer fortsat perfekt. Ingen problemer overhovedet.

Opdateret 20. september 2015: Så døde kameraet. Havde glemt at lukke batteridækslet ordentligt og et undervandsbillede ødelagde elektronikken. Det var dog ikke kameraets skyld, der til fulde har opfyldt alle betingelser indtil da.

2 thoughts on “Pentax WG-1 vandtæt kamera

  • 30. maj 2012 kl. 16:02
    Permalink

    Hello gnarlydog

    I have used a Pentax Optio W-20 since 2007 and I have been swimming (snorkeling) with it totally UNDER water for many hours every summer since without any problems. Not even a single drop has been inside the camera! So when I am going to buy a new underwater camera one day I will buy a Pentax again. You can see some of my films taken with the camera on Youtube (katdenmark channel).

    Besvar
  • 24. august 2011 kl. 01:02
    Permalink

    I wish you a long life with the WG-1 and may it work for you more than a couple of months of use in a salt water environment.
    The competitor’s cameras (Panasonic and Olympus) are NOT designed for salt water applications. After killing 5 so called waterproof cameras in a very short time I no longer believe that there is such thing as
    “waterproof” without a case. I will like to hear how you go with this camera in about a year or so.

    Besvar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.