Veddelev – Roskilde

9. november 2011

Med mulighed for at holde en halv fridag og benytte denne til lidt naturoplevelse inden der igen skal læses og evaluere skriftlige opgaver, skulle jeg da være et skarn, hvis ikke havkajakken blev brugt.

Så med aftale om lån af bilen i en hel dag mod at køre et par piger til badminton, blev kajakken læsset på taget af bilen. Og klokken ca. 1030 var kajakken i vandet ved Veddelev Strand. Der var kun en enkelt sejler, der baksede med sin sejlbåd på land, så jeg havde hele parkeringspladsen for mig selv. Den er nu også ret reduceret, da de fleste sejlbåde i Veddelev nu er på land. Lidt mærkeligt at den friske sæson i havkajak først er ved at blive spændende, når de store sejlbåde tages på land. Men dem om det. Så er der jo mere vand til mig!

Det skulle imidlertid vise sig, at dagen nu ikke blev så eventyrlig, som jeg havde planlagt. For jeg fik konstant sovende ben. Så jeg måtte i land for hver 2-3 kilometer for at strække benene. Mærkeligt, da jeg ellers nu lige var blevet rigtigt godt tilfreds med sæde og benstilling. Sidste tur ved Stevns gik fint – og da intet i set-uppet er ændret, er jeg meget frustreret. Jeg må på den igen – for det må da være en Tycho Brahe dag? Jeg kan da ikke ro godt den ene dag og dårligt den anden i samme kajak og i samme påklædning?

Nå, dagen var nu ikke helt dårlig. Og jeg havde planlagt at ro bunden af fjorden rundt tæt på kysten. Det kunne jo give nogle spændende oplevelser og et bedre kendskab til mulige landgange. Så Veddelev Havn blev passeret i 2-4 hurtige rotag (OK lidt flere), hvorefter jeg drejede forbi Vigen Camping. Der bor nu ikke nogen nu. Ud over et par løbere var der tomt. Broerne på badestranden var også taget i land. Første landgang på grund af sovende ben var ved den lille strand tæt ved vej-T’et til Veddelev. Ikke nogen fin strand, men nød bryder alle love. Det gjorde godt at gå lidt omkring og efter et par minutter roede jeg igen. Denne gang mod syd langs husene på Frederiksborgvej. Nogle af husene er meget spændende og sikkert meget dyre. Andre er nok kun dyre, for de er ikke så store og velholdte, men placeringen er der ikke noget galt ved. Tænk at have egen strand og/eller badebro. Det ville være fantastisk. Men jeg kan da kigge på andres muligheder. Og vandet er jo det samme, når man først er ude i kajakken.

På en af broerne sad en mærkelig fugl. Den måtte jeg se nærmere på. Så jeg listede mig tættere på. Og minsandten om den ikke blev siddende på bådbroen. Så med lidt fart i kajakken fiskede jeg mit kamera frem – for den ugle skulle da foreviges.

Jeg kunne nu have taget mig god tid. For den ugle flyver ingen steder. Den er kunstig og har nok siddet der længe. Men måske kan den skræmme nogle fugle væk? Jeg fik mig en stille grine-tur over min misforståelse. Gad vide, om jeg er den eneste, der i bedste jægerstil – eller måske er ordet “fanger-stil” – har sneget mig ind på fuglen for bare at konstatere, at den er anbragt der?

Næste landgang var lige nord for Vikingeskibsmuseet. Igen for at strække ben. Det var igen irriterende. Så jeg prøvede at justere lidt på sædets ryglæn. Men jeg kan med min bedste vilje ikke se, hvad der kan være problemet.

Næste gren af turen var en tur forbi Vikingeskibsmuseets grimme, industrielle bygning. Ærgerligt at noget så spændende og gammelt er fanget i en gang cement-helvede fra 60’erne. Det ser oven i købet noget slidt og ødelagt ud. Så jeg roede hastigt videre over til museumshavnen, der er mere interessant. Men jeg skulle lige forbi Sagafjord.

Inde i museumshavnen skulle jeg lige under gangbroen mellem museumsøen og Vikingeskibsmuseet. Det er en vippebro, så vikingeskibet med turister kan komme forbi og ind på dens plads.

Flot bro – og altid et syn værd. Men mu ville jeg nyde medbragt kaffe og kage, så jeg roede mod Kællingehaven, hvor der er nogle bænke. Det skulle forhåbentligt være sidste stop inden en tur forbi Fjorden og roturen tilbage. Nå, det blev nu ikke sådan. For jeg måtte igen i land inden fjorden skulle krydses. Æv.

Efter kaffe og kage, roede jeg nu mod vest for at se lidt på fjorden omkring Fjorden, der er et hospital for sindslidende. Da der var lavvandet i fjorden i dag, kunne jeg se Roskildes eneste klipper. Der sad en skarv på “klippen”; men den fløj, da jeg roede forbi.

Efter endnu en landgang for at strække ben, nu ved Parcelgården, kunne jeg ro tværs over fjorden til Veddelev. Bølgerne fik jeg ind i siden, men en halv finne gjorde, at jeg kunne holde kursen mod en bøje på den modsatte side. Herefter drejede jeg lidt mod nord, trak finne op og surfede tilbage til Veddelev. Fedt at fange en bølge og holde den over 10 meter. Uden at ro, var farten 4 km/t. Med lette rotag og surf var hastigheden 9 km/t.

Alt i alt en fin dag på vandet – men de ben..! Øv. Men forhåbentligt bare en dårlig ben-dag. Det kan piger jo også have med håret siges det.

Rute: Veddelev strand, bunden af Roskilde Fjord rundt
Isætning: 55.680518, 12.072204 (Google)
Optagning: —”—
Distance roet: 9,88 km
Vejr: 7 grader. Vind 8m/s fra SE. Klart vejr.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.