TNP standard pagaj

Christian i kajakTjekkiske TNP laver flere slags pagajer, de fleste i den billige ende. Det er Laminex, der står bag TNP. Laminex har produceret pagajer i mere end 20 år. Denne artikel tester en model kaldet TNP Standard Paddle og er en model i den helt billige ende. Pagajen er ofte en del af en samlet tilbudspakke, når der handles ny kajak for førstegangskøberen.

Beskrivelse

TNP Standard pagaj er udført med blade i slagfast plastik og et skaft i anodiseret aluminium. Diameteren på skaftet er 3 cm. og det er lettere ovalt, så det ligger godt i hånden. Skaftet er der, hvor man holder beklædt med gummi, der gør skaftet mindre koldt og glat at holde på. Desuden er der drypringe monteret ved bladene, der er fast højreskivet på 45 grader (det mest normale).

Bladene er slanke og aflange, hvilket i teorien gør pagajen velegnet til lav pagajføring og muliggør lange dagsture, da belastningen i overarmene er reduceret. Pagajen har 3 års garanti og vejer ca. 1400 gram. (220 cm. længde).

I brug

Der er ikke tvivl om, at pagajen er bygget solidt. Den holder til det meste, og man behøver ikke være bange for, at den knækker – selv ikke under træning af selvredning eller som stage, hvis man er grundstødt. Så alene af den grund, er den en oplagt begynderpagaj. Jeg har roet over 1000 km med pagajen, og den ser fortsat næsten ny ud. Respekt.

pagaj

Pagajen er velegnet til forholdsvis hurtige rotag og dermed give en pæn hastighed i kajakken. Men ved længere dagsture, giver den ømhed i især underarmene. Så selvom pagajen i udgangspunktet ser fornuftig ud, så er der problemer med designet. Det, der taler imod lange ture er primært vægten på pagajen. 1400 gram er meget tungt, hvis man ror langt. Under 10 km. betyder vægten ikke så meget, men derover er det en belastning. Jørgen Skovmand har i sin sidste kajakbog beregnet, at hver 100 gram vægt medfører, at 2,5 tons skal flyttes pr. 40 kilometer. Og da en kulfiberpagaj kan veje så lidt som 800 gram, så skal der med TNP altså flyttes 15 tons mere end med en kulfiberpagaj. Det er da immervæk noget…

KajakhandskerRor man om vinteren – det gør jeg – så er pagajen så solid, at man kan slå hul i let is eller stage sig udenom isklodser uden at være nervøs for, at pagajen tager skade. Men da skaftet er af aluminium, så der det koldt at holde på. Ro-luffer kan stærkt anbefales.

Konklusion

Med TNP Standard har Laminex lavet en særdeles solid begynderpagaj, men også en pagaj, der er så tung, at man hurtigt ønsker en anden. Ror du kun korte ture i sommerhalvåret, så er pagajen brugbar, f.eks. som “sommerhuspagaj”. Men planlægger du lidt længere roture, så spar pengene og køb en anden og lettere pagaj. En begynderpagaj på omkring 1 kg. er et fint kompromis mellem vægt og pris. Og køb en, der er delbar. Så har du en reservepagaj, når du køber en mere avanceret eller eksotisk pagaj.

Set til 450-700 dkr. i danske kajakbutikker.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.