Skovbro til Kattinge Vig og retur

12. august 2012

Jeg vidste ikke, at køer drikker saltvand. Jeg vidste heller ikke, at fiskehejrer flyver i flok. Til gengæld var jeg ikke i tvivl om, at vejret var perfekt til en rotur på Roskilde Fjord. Nu er ferien også slut, så selvfølgelig var vejret rigtigt fint.

Jeg havde aftalt med Kristian fra Kajakhornsherred at ro ud fra Sønderby Havn og ind i Kattinge Vig. Jeg har aldrig sat kajakken i vandet fra Sønderby Havn, men det skulle da prøves. Jeg har roet forbi den lille havn mange gange, så et besøg kunne da være interessant. Så jeg kørte forbi Selsø Slot til Sønderby, men der var ikke skiltet til havnen og i enden af byen mødte jeg Kristian, der havde været nede af et par veje uden at finde havnen. Så vi besluttede at køre til Skovbro, der ligger for enden af vejen, der går gennem Sønderby. Det sted er jeg også kun roet forbi, så det skulle da prøves.

Ved Skovbro er der ikke rigtig plads til det store. Man holder i vejsiden ved en lille strand på 2-3 meters bredde og skal bagefter flytte bilen til skovbrynet. Det er OK, men så er der mange steder, der er bedre – syntes jeg. Iøvrigt røg inderskærmen af min bil, da jeg parkerede. Jeg ved ikke hvorfor, for jeg ramte ikke noget. Så nu har jeg en løs inderskærm. Jeg må hellere købe nogle klips og få sat den på igen…

Der var lidt strøm i vandet, men det bar mod syd, så det var bare godt. Vel forbi Eskildsø satte vi kursen mod Roskilde Domkirke i det fjerne, da vi så ville komme tæt forbi Elleore, det lille kongerige i midten af fjorden. For den ø ville vi passere syd om og så ro mod Kattinge Vig. Midt i Roskilde Fjord, hvor den er bredest, var der næsten vindstille og meget varmt. Sjældent at vejret er så stille og det havde da også trukket mange på fjorden. Både i kajakker, robåde, sejlbåde og speedbåde.

Syd for Elleore roede vi direkte mod Kattinge Vig. Den ide var der mange andre, der havde fået, for det var næsten svært at se vand for alle de både. Selv den gamle stenfisker Henry var i Kattinge Vig – og senere også Sagafjord.

I bunden af Kattinge Vig holdt vi pause og talte om at bære kajakkerne over den tynde del af Borgnæs og ind i Herslev Vig. Vi spurgte en lokal, men han fortalte, at der ikke var stier på tværs af halvøen. Så vi spiste vores medbragte mad i selskab med fluer. Efterfølgende har jeg ses lidt på Google Earth og det burde altså være muligt at bære kajakkerne over halvøen. Men måske ikke lige det sted, hvor vi gik i land, men lidt sydligere. Og mere mod øst. Det skal altså prøves!

På vejen tilbage så vi 5-6 fiskehejrer i en flok flyve fra Borgnæs mod Roskilde. Så fiskehejrer flyver altså i flok. Hvem skulle dog havde vidst det? Havørnen så vi ikke noget til.

Vi roede lidt mere direkte tilbage mod Skovbro – og igen kunne vi nyde det stille vejr, hvor fjorden var bredest. Men inden vi roede ud i den brede del af fjorden, skulle vi da lige se på en flok køer, der stod i vandkanten ved Askehoved. De drak af fjorden. Der kan man bare se. Så behøver de nok ikke en saltsten at slikke på.

Tilbage ved Skovbroen læssede vi kajakkerne og talte lidt om den kommende tur til Bolmen i Sverige. Desværre har jeg måtte melde fra. Ærgerligt, men det må blive en anden dag.

Tak til Kristian for turen.

Rute: Skovbro til Kattinge Vig og retur
Isætning:  55°44’4.63″N,  12° 3’50.61″Ø 
Optagning: —“—-
Distance roet: 20,53 km
Vejr: 22 grader. Vind 1-2 m/s fra SØ. Klart vejr og solskin.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.