Skallehavn til Ny Skallehavn

31. december 2011

Selvfølgelig skulle året sluttes med manér og dermed en rotur. Kajakflokken Malik med Per Hülsen i spidsen havde foreslået em tur fra Skallehavn. Vejret var helt perfekt med solskin og vindstille, så 16 kajakroere havde fundet frem til Skallehavnen ved Frederikssund. Imidlertid var det første dag med frost på plænen hjemme, så kajakken skulle lige “bankes” fri for is, før den kunne placeres på bilen. På vejen mod Frederikssund steg og faldt temperaturen mellem -2 og +2 grader, så det varme tøj i bagagerummet skulle nok i brug.

Ved Værebro lige syd for Frederikssund var der en hel del rimtåge, men det forsvandt heldigvis ved Frederikssund og på fjorden var vejret klart.

Turen gik til kanalen i Frederikssund og et gruppebillede i havnen. Vi linede op i havnen og så kunne Per Hülsen tage et billede af 15 kajakker – og spidsen af hans egen. Herefter roede vi over til en anden skallehavn, som jeg ikke kendte. Den ligger lige over for Marbæk Strand på den anden side af fjorden. På Google Earth er området tydeligt, men når man ikke kommer fra området, troede jeg, at havnen bare var en gammel havn, der ikke længere var i brug. For når jeg har været forbi, har der kun ligget et enkelt skib i havnen. Det ligger der stadigt. Området hedder Gerlev Strandpark og er en del af et gammelt skalleværk. Jeg kender ikke til stedets historie, men det må være et af de sidste aktive skalleværk, for der er stadig en del bygninger og efterladenskaber fra den tid.

Bl.a. er havnen og fabrikken der stadig, men er ikke længere i brug, idet skallegravning – eller snarere pumpning – blev forbudt i Roskilde Fjord i 1997. Jeg var ikke oppe ved fabrikken, men skorstenen er tydelig fra fjorden. Fabrikken er vist et kalkværk, der forarbejdede muslingeskallerne fra fjorden. Havnen har for høje sider til at man kan gå i land fra en kajak, men lige nord for selve havnen, er der en lille sandstrand skjult lidt af siv. Her kan en-to kajakker ad gangen gå i land og bag sivene er der et stort område, hvor man kan nyde sin mad. Området er privat, men Kajakflokken Malik har via Per Hülsen fået tilladelse til at benytte området. Og sådan en kajakflok sætter jo heller ikke det store aftryk på naturen. Der er dog behov for nogle bænke eller store træstammer, så man kan sidde ned!

Hjemturen efter pausen ved den ‘nye’ skallehavn var kort. Nærmest direkte tilbage over fjorden. Men så var jeg da også hjemme i ordentligt tid til nytårsaften. God lille tur i det fantastiske vejr og godt nytår til Kajakflokken Malik og andre kajakroere. Jeg er klar til 2012! Gerne til lidt længere ture…..

Rute: Skallehavn til Jyllinge
Isætning: 55.753588,11.84884 (Google)
Optagning: —”—
Distance roet: 6,45 km
Vejr: 1 grad. Vind 2 m/s fra S. Solskin.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.