Multitool

Det er altid rart at have en kniv på sig, især på lidt længere ekspeditioner. Hvis kniven kan løse flere opgaver, så kan man oven i købet spare at have flere forskellige stykker værktøj med. Her kommer multitools til sin ret.

SE11 kreditkort overlevelsesværktøj

I forbindelse med en julegave i 2009 fra den britiske hær til alle soldaterne i Helmand i Afghanistan, blev jeg opmærksom på et multitool i kreditkortstørrelse og udført i rustfrit stål. Selvom det ikke er lavet til kajakbrug, har det en række fordele, der gør det anvendeligt.

Beskrivelse

SE11 indeholder en lang række forskellige muligheder. Faktisk 11 stykker værktøj. Her er de vigtigste beskrevet:

  • Lanyard hul til at sikre værktøjet, så det ikke tabes.
  • Linial i centimeter.
  • Dåseåbner.
  • Kapselåbner.
  • Kniv.
  • Skruetrækker.
  • Fastnøgle i fire størrelser.
  • Sav.

Værktøjet kommer i en lille pung.

I brug

Værktøjet fylder ikke meget og finder hurtigt plads i svømmevestens lommer. I brug er værktøjet anvendeligt i en nødsituation, men kan på ingen måde erstatte mere dedikeret værktøj. Et irritationsmoment er, at den ene funktion ofte er i vejen for en anden. Således skal man være opmærksom på ikke at skære eller save i sine fingre, når f.eks. skruetrækkeren anvendes. Endvidere er værktøjet bedst for højrehåndede. Dåseåbneren fungerer, men igen er kniven lidt i vejen og sløves hurtigt, da det er æggen, der benyttes til at skære i dåsen. Største anke er dog knivbladet, der primært er anvendeligt til at skære en snor over, men ikke til at snitte.

Konklusion

Som nødværktøj er SE11 udemærket, men kan ikke erstatte rigtigt værktøj. Imidlertid er SE11 så lille, at den let finder en fast plads i svømmevesten og derfor er til stede, når værktøjet skal anvendes. Og det er netop værktøjets styrke: At være til stede, når det skal bruges.

Se11 kan købes hos Amazon for 25 dkr. Og til den pris er værktøjet meget anbefalelsesværdigt som sikkerhedsudstyr. Kan også købes i en lidt dyrere version med kompas og tandstikker, men så er vi vist over i legetøjsafdelingen.

Knivregler

At bære en kniv selv til sport, jagt eller fiskeri er efterhånden lidt af en udfordring. Her kan du se de danske regler for at bære kniv på offentlige steder. Pas endvidere på ved visitationszoner. Her er reglerne yderligere skærpet.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.