Lejre Vig rundt

9. september 2012

Dagens togt var en solotur rundt om Lejre Vig. Jeg har jo en hemmelig konkurrence med en kajakfyr, der hedder Ole, om at ro mest. Ole ved ikke, at vi her en sådan og da han ikke kender mig, så kan jeg jo bare tabe, hvis jeg ikke får roet nok. Men turen rundt om Lejre Vig skulle da nok give lidt kilometer i konkurrencen.

Jeg stod ud ved Herslev Strand og roede mod vest og ned i Borrevejle Vig på østsiden. Så det var i modvind, der nu ikke var så kraftig. Og bølgerne var små. Umiddelbart var der ikke andre i vigen, men halvvejs ned mod motorvejen så jeg da en baglænsroer. Alene og uden svømmevest. Jeg gik i land i bunden af Borrevejle Vig ved en lille bådebro, hvor jeg kunne nyde et æble og lige strække ben. Så fulgte jeg vigen rundt og roede mod nord, men nu på vestsiden. Medvinden gav lidt ekstra boost, så jeg holdt 8,5 km/t uden de store anstrengelser.

Ved Lyndby var vikingeskibene tøjret til bådebroen, så jeg tog lidt billeder. Og på de to store skibe kunne man tydeligt se, hvorfor højre hedder styrbord. Iøvrigt kan man blive medlem af Lyngby Vikingeskibslaug for 500 kroner om året – og tre arbejdsdage. Læs mere her. Du kan også holde dig orienteret på facebook her. Lauget samarbejde med Maritimt Forsøgscenter og sejler togter hvert år.

Ved det herostratiske berømte gule hus ved Lyngby, var der mange kajakker. Men det er jo også i det gule hus, at Lejre Havkajak- og Fritidsklub holder til. Jeg hilste på, men roede videre mod nord. Jeg roede forbi Gershøj og ind i Møllekrogen. Her mødte jeg to ældre kajakroere på vej mod syd. Den ene ordentligt klædt på så vidt jeg kunne se, men den anden! Han var meget stor, så jeg er ikke rigtig klar over, hvordan han var kommet ned i kajakken, for den var ikke særlig stor. Men hans svømmevest kunne ikke nå om kroppen og var derfor ikke spændt sammen. Så kan det jo næsten være lige meget. Hans makker så ikke ud til, at hun ville kunne rulle ham op i kajakken ved en redning. Nu lyder det som om, at jeg ror rundt som kajakpoliti og påtaler alle andre. Det gør jeg nu ikke, men egen sikkerhed burde nu være prioriteret højere. Ikke mindst af hensyn til andre – eller i det mindste samfundet. Èn flyvetime i en redningshelikopter koster over 50.000 dkr. Nå, jeg er ikke skuffet. Kun lidt indikeret.

Så jeg så lidt på blishøns i stedet. Der var store flokke i fjorden, så jeg kunne ikke undgå at skræmme nogle. Men det er sjovt at se deres start. Vingespidserne rammer vandet i hvert slag under start og indtil farten er stor nok til at hønen er luftbåren. Det kan tydelig høres. Men det mest imponerende er faktisk blishønsenes ben. De piler afsted på vandet for at få fart nok på. Det gør mange svømmefugle, men blishønen kan altså flytte benene i et helt imponerende tempo.

I bunden vendte jeg kajakken og roede langs den østlige bred. Jeg var dog lige i land for at strække ben i det rekreative område Klinten og Skrivernæbbet ved Selsø. Nu var det tid til at krydse over mod Borgnæs i modvind. Så jeg tog sprayet på, da bølgerne var så store, at enkelte rullede over dækket. Jeg roede til øen Ægholm, hvor der var kortest over til Nørrehoved på Borgnæs. Ved Ægholm roede jeg så i modvind og modbølger over fjorden. Men allerede halvvejs over blev bølgerne mindre og det sidste stykke var også lidt i læ, så jeg kunne ro mod Færgemandens Rev i stedet for at ro helt til Nørrehoved.

Det var højvande i dag, så en del af revet var under vand. Så jeg kunne smutte over, hvor det normalt er for lavt. Så var der kun en lille tur tilbage langs skoven på Borgnæs. Det sidste stykke igen i modvind. Men sådan var det jo. Ved Herslev strand var der flere kajakker. En på vandet, to på stranden og to, der var ved at blive læsset på en lille folkevogn.

Fin dag på vandet.

Rute: Herslev Strand
Isætning: 55.677719, 11.985835 (Google)
Optagning: —”—
Distance roet: 24,69 km
Vejr: 19 grader. Vind 5 m/s fra S. Overskyet.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.