Lange kryds til Lommestenen

IMGP246124. maj 2015

Kristian havde inviteret til søndagstur og foreslog at træne længere kryds. Vi skal jo til Bornholm om to uger, og hvis vejret arter sig, så er der jo kun 18 kilometer til Christiansø…. Det ville jo være lækkert at have roet dertil og oven i købet roet rundt om øerne. Men det er langt – og ikke mindst kedeligt at ro et så langt åbent kryds, så nu får vi at se.

Men trænes dertil, det skulle der. Og Kristian havde planlagt en rute, der gav et kryds på lidt over otte kilometer først og 12-13 kilometer tilbage. Det første kryds i modvind, der dog ikke var så kraftig. Men det blev alligevel lidt spændende!

Vi satte kajakkerne i vandet ved Jungedal lige øst for Kyndbyværket. Her er en fin sandstrand, men man skal være lidt lokalkendt for at finde den. Jeg har roet derfra flere gange, så jeg var hurtigt fremme. Vi roede forbi værket og en lille smule mod syd for at krydse over Isefjorden med kurs direkte mod Frømandskorpsets kaserne ved Kongsøre.

IMGP2454

Krydset tog os en kilometers penge nord for Orø og på den måde kunne vi undgå stenene og stenrevet nord for Orø. Halvvejs over begyndte det spændende: Vi havde haft modvind og derfor bølgerne imod os. De var ikke så store, men på grund af Lammefjorden og den berygtede vindtunnel, der kan skabes her, fik vi bølger ind fra tre sider: Fra venstre kom bølgerne fra Lammefjorden. I front kom bølgerne dannet af modvinden og fra højre kom en art refleksbølger, der blev dannet, når Lammefjordsbølgerne og modvindsbølgerne ramte hinanden. Spændende med mærkelige bevægelser i kajakken, der nærmest rystede fra side til side. Og det blev ved fra ca. halvt inde i krydset til vi var i læ af Kongsøre.

IMGP2455Ved Kongsøre svingede vi mod nord med kurs mod Lommestenen. Jeg har ikke været der før, men der er mange borde og bænke i området, så det er jeg vist den eneste, der ikke har. Kristian vidste ikke, hvorfor stenen blev kaldt Lommestenen, men den er ret stor, så det må være en mand/kvinde med store lommer, der har tabt den. Der var dog også andre sten i området. Blandt andet en sten med et påmalet anker. Jeg mistænker Frømændene for at så bag – mon ikke det er en lille markering af en morgenløberute i rullestenene i strandkanten. Det passer vist med en små 4 kilometer fra kasernen til stenen og retur.

Fremme ved Lommestenen, skulle den da lige rundes. Den ligger jo 20 meter fra strandkanten, så det var netop muligt at ro rundt om den. Der sad et par mennesker på stenen, der var vadet ud til den. Efter rundingen gik vi på land for at spise lidt frokost.

IMGP2457

Efter frokost var det tid til det lange kryds – i medvind. Og vi roede og vi roede. Turen tog lidt under 2 timer for de 12,5 kilometer inklusiv et par små pauser på vandet. De sjove bølger mødte vi igen, men ikke helt så udtalt, da vi roede nordligere og dermed med mindre påvirkning fra Lammefjorden. Men hvor er det kedeligt at ro med kurs mod Kyndbyværket. Værket er stort, så det virker som om, at man ikke nærmer sig. Men det gjorde vi selvfølgelig og i kom retur i god behold. Jeg vil dog bemærke, at en eventuel tur til Christiansø fra Bornholm kræver det helt rigtige vejr – og måske enddog noget musik i ørerne. Det har jeg ellers ikke gjort før, det med musikken, men 18 kilometer lyder meget kedeligt. Nu får vi se.

Jungedal til lommestenen nord for Kongsøre og retur
Isætning:   55° 48.924’N″ 11° 53.636’Ø
Optagning: —”—
Distance roet: 25,78 km
Vejr: 14 grader. Vind 4 m/s fra VNV. Solskin.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.