Københavns havn

24. marts 2012

En rotur til København var på programmet, da jeg ikke råder over kajaktransport i morgen til Kajakflokken Maliks søndagstur. Så selvom der var meget havgus fra morgenstunden, så kørte jeg til Amager Strandpark for at ro ind i Københavns kanaler. Vel fremme på stranden blev der klædt om og kajakken sat i vandet. Da jeg roede alene, var mine gamle venner med. Det er en kasteline, et røgblus og en reservepagaj. Resten af ropåklædningen var standard i forhold til koldt vand. Det vil sige uldundertøj og uldbluse under en tørdragt. Pumpe og rovest med fløjte og en telefon i kajakkens handskerum. Lidt mad og en kande kaffe var der også plads til – foruden vand og en GPS.

Jeg var helt alene på stranden og i selve strandparken. Ved enden af parken var der dog et par kajakroere på vej ud fra Sundets Kajakklub. Jeg så dem dog ikke igen, så de roede nok en anden vej. Jeg satte kurs mod det rør, der er under vejen til Prøvestenen. Det betyder, at man ikke behøver at ro så meget i Øresund og så er det da sjovt at ro igennem. Men pas på den store sten lidt til venstre for indsejlingen fra syd. I dag var den under vandet, så jeg så den først, da jeg roede meget tæt forbi den.

På den anden side af røret er der meget lavt. En strækning over 200 meter måtte ros uden ror, da det rørte bunden. Det betyder, også at kajakken er lidt svær at få med, når der ikke er mere vand under kajakken. I industrihavnen var de ved at losse et kulskib registreret i Gibraltar. Kun en kran fra Amagerværket var igang. Den hed til gengæld Kran nr. 20. Men da der kun er få kraner, har jeg dem mistænkt for at tælle i tiere.

Mærkeligt, at der ikke er et mere effektivt system til at losse et skib, for det tager da godt nok lang tid med kullosning en grab ad gangen. Som det kan ses på billedet, så var det meget diset og turen ud i Øresund blev på GPS. Det var selvfølgelig nemt nok at dreje til venstre og ro uden om Margretheholm, men over til vindmøllerne på den anden side var der så diset, at jeg ikke kunne se land. Heldigvis er der ikke så langt, men så var det da godt, at der var kort på GPS’en.

Efter vindmølleparken, hvor flere stod og fiskede, satte jeg kurs mod Lynetteløbet, så er den eneste vej ind i havnen for små skibe og kajakker. Men det er da også ganske udemærket, især da jeg havde løbet helt for mig selv i tågen. Jeg roede tæt på stensætningen og over til det gamle Burmeister og Wain-grund, da jeg ikke kunne se den anden side af havnen på grund af disen. Jeg roede forbi Krigshavnen ved Mastekranen og så lidt på Peder Skram, der ligger som museumsskib sammen med blandt andet ubåden Sælen og en motortorpedobåd. Alle er et besøg værd. Men ikke denne gang for mig. Jeg var fræk og roede tværs over Krigshavnen med kurs mod Georg Stage, der ligger ved siden af Søværnets Navigatørskole – tror jeg det er. Herefter roede jeg ind bag Holmen for at se på de gamle kanonbådsskure. Her ville jeg holde en pause ved Filmskolen, men det gik så fint, at jeg roede videre og forbi en del af Christiania, hvor politiet var på patrulje. Ved Holmens Kajakklub roede jeg ud af kanalen igen forbi Forsvarskommandoen og Operahuset.

Efter de danske avisers papirlager roede jeg ind i Christianshavns Kanal skarpt forfulgt af en kanalrundfart. Den sejlede ikke særligt hurtigt, så jeg roede faktisk fra den, selv om jeg gav mig god tid. Inde i kanalerne var havgusen ikke så fremtrædende, så jeg kunne godt nyde turen. Der var ikke så meget gang i kanalen på bådene endnu, men der var da en enkelt person, der var ved at klargøre en kajak i nordkanten af kanalen. Ham så jeg nu heller ikke igen.

Ud for Unibank’s store bygning gjorde jeg kort holdt ved en lille bro. Jeg var ikke ude af kajakken, men lod havnerundfarten passere. Mens jeg ventede kom en far og sin lille søn ned på broen for at fange småfisk i et net. Vi hilste pænt, og sønnen var meget interesseret i kajakken.

Jeg roede tværs over havnen og ind i kanalen rundt om Christiansborg. Ved Gammelstrand er de ved at bygge en metrostation, så havnerundfarten er flyttet til enden af Nytorv ved Absalonstatuen. Men jeg gjorde lige holdt ved Agnete og havmanden af Suste Bonnén, der står nedsænket i vandet. Det skulle jeg selvfølgelig have lidt undervandsbilleder af. Det er jo ikke en vinkel, der er så normal. Og når nu vandet var klart, så kunne jeg sagtens bruge mit vandtætte kamera fra Pentax.  Jeg fik nu ikke helt holdt kameraet i den bedste vinkel, så billederne er ikke helt dækkende.

Efter rundturen om Christiansborg, roede jeg over til Nyhavn. Der var flere havnerundfarter inde i havnen, så dem gad jeg ikke slås med og roede videre forbi Den Kongelige Afstøbningssamling ved siden af Mærsks hovedsæde på Toldbodgade.

Så blev der roet forbi Kastellet og endelig var jeg fremme ved Den Lille Havfrue ved Langelinje. Der var ikke så mange turister, men dem, der var til stede fik da taget en række billeder af mig. Så nu pynter jeg nok i flere kineseres stuer. Stort!

Nu gik turen for alvor hjemad. Jeg roede tværs over havnen igen og to retning mod Lynetteløbet. Sidste del af roturen var en gentagelse af udturen. Så er er ikke så meget at sige til den del af roturen. Ikke ud over at der var kommet gang i vandskibanen ved Amagerværket. Flere lod sig trække rundt under store jubelråb. Men ingen prøvede hoppene og de så lidt nybegynder-agtige ud. Men de morede sig kosteligt.

Jeg havde roet alene det meste af dagen, men da jeg så er 200 meter fra startstedet igen, ja så er der mindst 10 kajakker på vandet. Det så ud som undervisning, så mon ikke Kajakhotellet havde en lørdagslektion for nogle nybegyndere. Nu er der jo heller ikke is på Øresund. Noget som Kajakhotellet ellers er kendt for at benytte.

Suveræn dag på vandet og i Københavns kanaler. Jeg må bestemt gentage turen senere på sommeren, så det gode vejr og miljø kan nydes. Jeg så et fint startsted ved Christiania, hvor der faktisk er en lille sandstrand. Så skal jeg bare finde et sted til bilen imens. Men den kan vel holde på Nyholm..?

Rute: Amager Strandpark – Christianshavn – Christiansborg – Den Lille Havfrue
Isætning: 55°39’16.73″N,  12°38’46.55″Ø (Google)
Optagning: —”—
Distance roet: 23,32 km
Rotid:
Vejr: 11 grader. Vind 5 m/s fra NW. Meget diset, men senere klarere vejr.

3 thoughts on “Københavns havn

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.