Kajaksport ryglæn De Luxe High

For at afhjælpe sovende ben – eller i virkeligheden sovende fødder, har jeg monteret og testet sædet fra KajakSport kaldet Ergo. Det har helt afhjulpet mit problem i kajakken fra Tahe. Problemet er ikke enestående i kajak – og andre har haft samme problem med sædet fra Tahe. Se eksternt link her (på engelsk). Det er ikke sikkert, at du behøver at skifte sædet vil tilsvarende problemer. Se evt. gode råd her.

Til sædet fra KajakSport hører også et ryglæn, som kaldes Kajaksport backrest De Luxe High. Sædet monteres dels i et par stropper i KajakSports kajaksæde, dels i et par stropper i bagkanten af kajakkens cockpit-kant. Ryglænet kan også anvendes med andre sæder, men skal så tilpasses hertil. Ryglænet fås i to udgaver. Et højt og et lavt. Denne test er udført på det høje ryglæn.

Beskrivelse

Ryglænet er lavet i et skummateriale med lukkede celler, dvs. de kan ikke suge vand. Bag på ryglænet er et plasticmateriale for at give stivhed til ryglænet. Bag på ryglænet er en bred rem med velcro, så det kan justeres og tastgøres i kajaksædet. Ved at korte remmen, vil sædet komme lidt længere fremad i sædet. Desuden er der to remme, en i hver side, der spænder ryglænet til kajaksædets bagkant og til cockpitkanten. Formålet med disse remme er at holde sædet på plads, så det ikke tilter fremad eller bagud. For at fastgøre sædet i cockpittets bagkant, er det nødvendigt at montere lidt fittings, der følger med: En par plastic-kroge og et par rem-holdere, så ryglænet ikke hænger og slasker.

Det skal dog bemærkes, at der ikke medleveres snor eller elastik til at fastgøre krogene. Så det skal du selv anskaffe – eller måske har din kajak allerede nogle brugbare snore i bagkanten af cockpittet? Jeg måtte bore et par huller og montere lidt elastiksnor. En manual for fastgørelse kan hentes her.

I brug

Selvom det virker lidt skrøbeligt med remsystemet på bagsiden af ryglænen, så fungerer det faktisk fint. Især når man erkender det lille tip med at stramme remmen der kommer fra sædebunden, så ryglænet fastholdes tæt på sædet. Det bevirker, at ryglænet står vinkelret på sædet – og bliver der.

Ved at anbringe elastiksnor i cockpittets bagkant, er der lidt fleksibilitet i remmene bag på ryglænet, så det kan holde til at du f.eks. ved selvredning kommer til at sætte dig på selve ryglænet.

Når du har roet lidt med kajakken, finder du hurtigt ud af, om du skal have mere eller mindre støtte i ryggen. Og her er det så rigtigt godt, at du uden værktøj og hurtigt kan justere på ryglænet. Du skal bare løsne den brede rem med velcro og justere den til. Det kan ikke være nemmere. Og den høje model, som her er testet, fungerer fint. Jeg har især været glad for den høje kant, der beskytter ryggen mod at ramme den hårde cockpitkant. Især ved længere ture, hvor man gerne vil strække sig lidt – eller ved træning af rul, hvor man i den sidste fase af rullet læner sig bagud. Her er det fint, at der er lidt beskyttelse mod den hårde glasfiber i cockpitkanten.

Konklusion

Selvom det ved første blik virker lidt vakkelvornt med et remsystem til fastspænding af ryglænet, så fungerer det i praksis godt. Og det er let at justere til under brug. Om du har behov for det høje eller lave ryglæn er en smagssag – eller afhængigt af kajakkens højde. I Tahe Wind-kajakken fungerer det høje ryglæn fint og yder en fantastisk beskyttelse af ryggen. Jeg kan nemt anbefale både sæde og ryglæn fra KajakSport.

Ryglæn er set til 299;- dkr. Den lave og høje model koster det samme.

Fra fremstilleren

KS-backrest deluxe has a 6-point fastening to ensure the best support and adjustment properties. Low profile offers plenty of room for rolling and allows free body rotation for efficient paddling. Deluxe backrest together with KS-ergo seat is highly respected and praised combination among experienced kayakers and sea kayaking magazines. Higher profile offers great extra support for paddlers who have physical problems in back and therefore need additional support. Includes fastening straps.
XKS-product code 603211
Weight 206 g
Width 350 mm
Height 202 mm

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.