GoPro Hero 3 Black Edition kamera

Goprohero3Efter lidt test af videoredigering fra et standard kamera (Pentax WG-1) står det hurtigt klart, at skal der tages video fra kajak, så skal der noget mere professionelt til, hvis billederne skal være klare og gode. Denne artikel tester et GoPro Hero 3 Black Edition, der er det seneste og mest avancerede kamera fra GoPro.  

Lidt baggrundsviden: GoPro blev stiftet af amerikaneren Nick Woodman for omkring 10 år siden og er i dag markedsførende inden for små action-video-kameraer. Idéen opstod i Australien tilbage i 2002, hvor han under en surfer-konkurrence blevet irriteret over, at de vandtætte løsninger til videoproduktion var dårlige eller dyre. Nick begyndte at sælge bælter til turisterne fra hans VW transporter for at finansiere hans kameraopfindelse, hvilket to år senere resulterede i det første GoPro kamera. Nuværende model er tredje generation.

GoPro Hero 3 er ikke et fotografiapparat eller et normalt videokamera. Det er et specialiseret videokamera møntet på at tage action videoer, primært inden for sport og aktiv fritid. Lad os se, om GoPro har fat i en ende med dette kamera.

Beskrivelse

GoProNår man ser på GoPro 3, så ligner den en ældre version(GoPro 2), dog med en større linse. Men det er tyndere og lettere og i Black Edition kommer kameraet med et vandtæt hus til 60 meters dybde, en vandtæt fjernbetjening til 10 meter og flere holdere for anbringelse af kameraet. Fastgørelses-tilbehør fra tidligere modeller kan benyttes til det nye kamera, da foden er den samme.

Kameraet benytter micro SD-kort på op til 64 GB – og husk at købe et ramkort, der er hurtigt nok. Det skal følge standarden “Class 10”. Ellers hindrer ramkortets hastighed, at der kan tages flydende videoer i høje opløsninger. Størrelsen på selve kameraet er er 1.7 x 1.5 x 2.2 cm og kameraet vejer 73 g.

Kameraet oplades gennem et mini-USB stik i siden af kameraet. Kablet bruges også til at kopiere film fra kameraet, idet det fremkommer som et USB-stik på computeren, det tilsluttes. Endvidere er der et mikro-HDMI-port, så kameraet kan tilsluttes direkte til et TV eller en projektor. Det kræver dog tilkøb af et kabel.

GoProBoxKameraet – på 12 megapixels og en optik på f/2.8 med fast blænde og autofokus – understøtter følgende opløsninger: WVGA, 720p, 960p, 1080p, 1440p, 2.7K, 2.7K Cinema, 4K, 4K Cinema, hvor den sidste opløsning mere er til pynt. I den højeste opløsning optages kun 12 billeder i sekundet, hvilket giver en videofilm som en gammel hakkende stumfilm. Men ellers er opløsningen på kameraet ret fantastisk og kameravinklen er meget vid – og lidt fiskeøje-agtig, men det ses primært ved kamerabevægelser og motiver tæt på. Der kan på kameraet vælges optagevinkel mellem Wide, Normal eller Narrow. Så skærer kameraet lidt af billedet kanter og nedsætter fiske-øje effekten noget.

Der medfølger selvfølgelig også ladekabler til fjernbetjening og kamera, der begge lader via USB-stik. Der medfølger imidlertid ikke en lader, men efterhånden har man vel også flere liggende i skuffen. Der er ikke et stik til ekstern mikrofon, men der kan købes et adaptor-kabel. Desværre er kameraet så ikke længere vandtæt.

Det er i øvrigt en god ide at undersøge, om der er software opdateringer til kameraet, da GoPro udsender nye versioner i en lind strøm. Følg anvisningerne på nettet, da softwaren skal hentes ned på ramkortet og skal kombineres med tomt ramkort og en test af kameraet. Ikke umuligt at gennemføre, men følg anvisningerne, så der ikke er noget, der går galt.

Har du en smartphone, så kan du gratis hente en app, der kan fjernstyre kameraet via wifi. Det er en god feature, da du både kan se, hvad kameraet optager samt indstille kameraets funktioner på en noget nemmere måde end via selve kameraet. Wifi virker dog ikke under vand og rækkevidden er begrænset. Ca. 30-35 meter fra medfølgende fjernbetjening og 10-15 meter fra smartphonen.

Tilbehør

TilbehørDer medfølger lidt fastgøringsbeslag (to stykker med klæbepuder) samt lidt vinkler, der kan montres, hvis kameraet skal filme fra en bestemt vinkel. Men der findes alverdens tilbehør, både originalt og uoriginalt. Klæbepuderne på de medfølgende beslag er testet (af GoPro) til mere end 200 km/t på en bil og en motorcykel, og er også set monteret på vingen af et fly.

Desuden fås der som ekstraudstyr en holder, der er med sugekop. Den har KajakGal testet og den sidder fast ved hastigheder op til 130 km/t på biler (mere kan af gode grunde ikke testes i Danmark, men det er vel også uinteressant for kajakroere). Sugekoppen er dog ikke anvendelig på plastikkajakker og det anbefales under alle omstændigheder af sikre beslaget med en snor til kajakken. På nettet er der også anvisninger på at lave udstyr, så særlige vinkler og sjove film kan fremstilles. Der findes vist en løsning til ethvert fastgørelsesproblem, så her kommer man ikke til kort.

KajakGal anbefaler endvidere, at der indkøbes ekstra batterier, da kameraet ikke holder strøm særligt længe ved brug – se nedenfor. Der findes flere typer – også større batterier.

Er du til hjemmelavet tilbehør, så prøv kræfter med en kamerastang til kajakken. Se mere her.

I brug

Kameraets funktion er opbygget meget simpelt. Der er tre knapper, der betjener kameraet – og de er selvfølgelig ført igennem det vandtætte hus, så det også kan betjenes under vand. Under betjening kan det lille display på forsiden af kameraet benyttes. De tre knappers funktioner er:

Øverste knap: Start og stop af optagelse samt valg af punkter i menuen.
Knap på forsiden: Tænd og sluk samt navigering i menuen.
Knap på siden: Tænd og sluk af wifi.

Endvidere er led-lamper ført ud på siden, bagved og foran kameraet, så uanset hvordan kameraet anbringes, vil du kunne se kontrollamperne. Wifi tændt (blå led) kan dog kun ses på forsiden.

heromenuKameraet har utroligt mange indstillinger, men det letteste er faktisk at prøve sig frem. Det letteste er at benytte en smartphone, ellers skal man navigere rundt via lcd-skærmen på forsiden. Ikke umuligt, men lidt tilvending er påkrævet. Skærmen er ikke oplyst, så der skal en lygte til ved indstilling i mørke.

App’en til smartphonen anmeldes ikke her, men kan tænde og slukke for kameraet, hvis der er tændt for wifi og du kan indstille alle kameraets funktioner gennem en menufunktion, der er logisk. Den bedste funktion er dog, at man kan se, hvad kameraet skal optage. Men der er 2-3 sekunders forsinkelse, så en rigtig søger er det ikke. Men det er muligt at sikre, at kameraet faktisk optager i den retning, der var tiltænkt.

Billedkvaliteten er rigtig god og jeg har ikke set andre videokameraer, der kommer tæt på. Kameraet har stor vidvinkel og kan ikke zoome. Kameraets billeder er meget skarpe og det gælder også ved lav belysning. Der er ikke støj af betydning i lavt lys, men kameraet kan dog snydes lidt, hvis der er mørke og lyse dele i billedet, f.eks. ved lamper i forbindelse med mørke.

Der kan tages billeder med op til 120 billeder i sekundet, men ved PAL-standarden, som bruges ved TV i Europa, er muligheden op til 100 billeder i sekundet. Det betyder, at der kan laves film via et videoredigeringsprogram med slow motion på fire gange langsommere end i virkeligheden uden at det hakker. Fantastisk til at se f.eks. en detalje i et kajakrul. Jo højere opløsning der vælges, desto færre billeder kan kameraet klare i sekundet. Men i f.eks. 960p er der fuld gas på.


Videoen herover er optaget i 720p med 60 fps (billeder pr. sekund) og konverteret til 1080p til 30 fps. Det giver et indtryk af billedkvaliteten ved opskalering, hvor det tydeliggøres, om optikken og billedelementet tager klare billeder. Som det ses, har GoPro ikke problemer med kvaliteten.

Kameraet kan også tage enkelt-billeder efter et indstilleligt interval. Det er som standard sat til et billede pr. 0,5 sekund, men der er flere muligheder. Der kan også vælges, at kameraet tager 30 enkeltbilleder på et sekund, og så kan det bedste efterfølgende vælges ud. Billeder tages med 12 megapixels. Se et eksempel herunder og bemærk blandt andet den fine tegning af skyerne på billedet. Billedkvaliteten fejler ikke noget, men der er en lille smule fiskeøje over billedet.

DCIM100GOPRO

Kameraet har også en funktion, der hedder Protune, hvor kameraet ikke hjælper med at forbedre optagekvaliteten og heller ikke komprimerer videoen. Det giver professionelle flere justeringsmuligheder, men betyder også, at videoerne fylder væsentligt mere. Protune er slået fra som standard, og det er hensigtsmæssigt, da de fleste er bedre tjent med at kameraet hjælper lidt med til billedforbedring.

final

Batteritiden er desværre ikke særlig god. Under optagelse på 1080p ved 24 billeder i sekundet og wifi slukket, kunne kameraet tage video i lige under 90 minutter. Selvfølgelig kan du købe flere batterier og skifte, og der findes også et større batteri med en udvidelse til den vandtætte ramme, men her er der plads til forbedringer. Samtidigt er kameraet fedtet til at oplyse om tilbageværende batteritid. Det vises med tre blokke, men det er ikke nok til at give et godt overblik. En procentanvisning ville være at foretrække. Tidsangivelsen ved siden af batteribilledet er ikke særlig nøjagtig. Den tager udgangspunkt i, at der kan filmes i to timer med fuldt opladet batteri – og det kan der ikke.

Vær også opmærksom på, at fjernbetjeningen også kun holder til 2 1/2 times uafbrudt brug. Så er det batteri tømt – og det kan ikke umiddelbart skiftes, men skal oplades. Til gengæld kan fjernbetjeningen slukkes og så tændes ved brug. Det giver lige lidt opstartstid inden kamera og fjernbetjening har fundet hinanden, men det sparer strøm.

Konklusion

Er det et videokamera, der er pengene værd? Ubetinget ja! Der findes for tiden ikke et bedre action-kamera og billedkvaliteten er uovertruffet. Selvfølgelig er der plads til forbedringer og her er især batteritiden noget, som GoPro bør arbejde med. Men du kan selvfølgelig skifte batteri eller købe batteriet med ekstra kraft. Desuden bør GoPro komme op med en bedre løsning på det dæksel, der dækker over stikkene i siden af kameraet. Det er en simpel gummi-dims, der ikke sidder fast på kameraet og er dømt til at forsvinde. Imidlertid er kameraet beskyttet i det vandtætte hus, så det gør måske mindre.

KajakGal havde et problem med fjernbetjeningen, der fik vand ind under glasset, da fjernbetjeningen blev skyllet efter brug. Fjernbetjeningen virkede fortsat, men det er et problem, du bør være opmærksom på.

Kameraet er ikke helt billigt, men du kan evt. købe sølv eller hvid-versionen, der er billigere, men heller ikke har så mange muligheder. Også billedopløsningen er dårligere på de to mindre versioner.

KajakGal har testet filmene via videoredigeringsprogrammet Final Cut Pro X, men andre programmer findes, og hos GoPro kan der hentes et gratis redigeringsprogram.

Pris

Set til omkring 3000 dkr. i danske webbutikker. Spar en lille tusse i USA.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.