Garmin Fenix 5x Plus

Der er sket rigtigt meget på GPS-området, når det gælder ure i de seneste år. De er blevet hurtigere til at finde satellitter, blevet mere avanceret og ikke mindst blevet bedre på batteriområdet. Denne artikel ser på det amerikanske firma Garmin Fenix 5x Plus.

Uret er en videreudvikling af Garmins Fenix serie og afløser Fenix 5. Med tilføjelse af et plus til den nye model, følger Garmin i Apples fodspor med at kalde nye modeller for det samme som den hidtidige model – og vente med at skifte nummer, til der kommer nogle større fornyelser. Kommer der så et Garmin Fenix 6? Sikkert, men øjensynligt ikke før 2020.

Beskrivelse

Fenix 5x Plus kommer spækket med muligheder. Pulsmåler er efterhånden standard, men 5x Plus har også oxygenmåler, musikafspiller, Garmin-Pay, WIFI og kortmateriale indbygget. Hertil kan uret downloade apps til stort set alle sportsgrene og urets udseende kan ændres med flere tusinde forskellige udseender. Da uret har ANT+, så kan den parres med meget forskelligt udstyr som pods til sko, bryst-pulsmåler, kadencemåler til cykel og forskellige fitness-maskiner. Da uret har et kajakprogram indbygget, så kan man anbringe en kadencemåler på pagajen, hvis kan ikke vil have uret på håndleddet. Så kan man følge med i brug af pagajen. Det er dog ekstraudstyr.

Uret er vandtæt til 100 meters dybde, så det er ikke et decideret dykkerur, men kan benyttes til svømning og almindelig omgang med vand, herunder almindelig dykning efter Padi Open Water-systemet – men som træningsur, ikke som dykkerur!

Alle urerne i plus-udgaven har safirglas og et system, hvor man let kan skifte urrem til f.eks. en i stål eller læder. Uret kommer med en gummirem som standard og fås kun i sort. Urets software kan indstilles til dansk og opdateringer samt download af nye funktioner kan ske over WIFI – men fungerer lettest i forbindelse en smartphone og gratis-programmet Garmin Connect.

Uret kommer med et USB-stik og oplades på en times tid. Herefter holder det strøm som almindeligt ur med pulsmåling og tælling af skridt og etagemeter i mindst 20 dage. Bruges GPS holder uret i ca. 30 timer, og det er jo nok til en lang rotur. Det er muligt at justere på GPS-målingerne, så det ikke sker helt så ofte i UltraTrac-mode. Det er ikke testet, men Garmin lover 70 timers batteri. Benyttes uret også som musikafspiller, så holder det til en 12 timers rotur med fuld GPS. På den baggrund må det siges, at uret er meget anvendeligt som GPS på en kajaktur.

I brug

I dagligdagen er uret let at benytte og spiller fint sammen med programmet på smartphonen. Her kan alle relevante data ses og man kan prioritere, hvilke data, der skal ses først. Det er muligt at lave en ur-konfiguration, hvor kajakdata vises på uret. Det kunne være kort eller hvad med kadence og puls? Kun fantasien sætter grænser. Har du din smartphone med, så kan du også læse SMS og andre notifikationer på uret via bluetooth.

Hjemkommet fra kajaktur, så kan data loades op til Garmins portal, hvorefter turen kan dissekeres yderligere. Det er også muligt at opstille personlige mål – eller konkurrere med med andre rokammerater, herunder se deres ture, som man så selv kan gennemføre.

Til brug i mørke kan uret selvfølgelig baggrundsbelyses.

Konklusion

Garmins Fenix 5x Plus har så mange muligheder, at det næsten er en umulig opgave at beskrive dem alle. Heldigvis er uret nemt at betjene, da menuer er logisk bygget op, om man kan indstille uret, så de mest brugte funktioner er hurtigt tilgængeligt. Uret finder hurtigt satellitter og kortet gør, at man let kan finde vej. Det er dog ikke et søkort, men det er muligt at downloade egne kort – f.eks. det gratis topografiske kort over Danmark, der er meget detaljeret. Et meget anbefalelsesværdigt ur, men også til en høj pris. Kan man undvære kort og musikafspiller, så kan den lidt ældre Fenix 5 købes billigere – eller også den ældre Fenix 3, der kan købes til halv pris. Fenix 3 har dog en del færre funktioner, og batteritiden er ikke helt så god.

Pris: Uret koster ca. 5600 dkr. i danske butikker.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.