Furesø og omegn

Frederiksdal4. december 2013

Den første tur i december blev med KajakHornsherred og fem andre roere. Turen var fra Farum Marina ved Furesøen, men besøgte flere søer på turen. Da der nærmest er kage-tvang (heldigvis) på ture med KajakHornsherred, så kørte jeg forbi bageren på turen for at have en kage med. Det var vist ved at være min tur. Det blev en fin pistacie-kage, grøn og giftig af udseende.

Vel ankommet til Furesøbadet blev kajakkerne slæbt til stranden. Et par stykker valgte at sætte kajakkerne ud fra broerne, men jeg er nu gladest for at sætte ud fra strand. Det  kan gøres mere elegant, da mine isætninger fra bro mest af alt ligner en kombination af Bambi på glatis og en genindspilning af Titanic… Vel i vandet roede vi ind ved Farum Kano & Kajakklub, der holder til i buskadset tæt ved motorvejen. Det er et fint gammelt hus med kajakker i kælderen. Desværre er vandet lidt stillesående i kajakklubbens lille isætningsområde, så det dunstede noget af svovl.

Farum kajak

Det hjalp heller ikke på besøget, at det regnede lidt og blæste, så vi gik ikke i land, men roede hurtigt ud af området igen. Om sommeren er det nok et fantastisk sted, så måske skulle man komme forbi en anden gang. Sidst jeg var i området var det også ved juletid – så en sommertur er på plads.

I øvrigt beskrev jeg ved mit sidste besøg blandt andet Fæstningskanalen ved Frederiksdal, så den historie slipper jeg fra at skrive igen her. Du kan følge linket herover, hvis du vil læse lidt om den. Der er vist også nogle link til nogle historiske oplysninger.

MotorvejsbroerNå, vi kunne jo ikke hænge ud ved Eriks klubhus hele dagen, så efter besøget ved huset roede vi ind i kanten af Farum Sø via den lille kanal. Her er der en del broer; to gangbroer, en landevej, en togbro og to motorvejsbroer. Ikke dårligt hvis man samler på bropassager, som nogle åbenbart gør. Det er nu ikke så kønt et område, for betonbroerne er grimme og graffiti-malere har også været på spil.

Et par stykker havde ikke set os ro over til klubhuset, så de var roet direkte ind i Farum Sø. Derfor var de roet lidt længere ind i søen, før vi fik råbt dem an og blev samlet igen. Vi blev nu ikke længe i Farum Sø, for vi roede hurtigt tilbage og ind i Furesøen igen. Vi ville ind i Fæstningskanalen og videre til Lyngby Sø. Jeg skal nok lige bemærke, at det ikke er tilladt for alle at ro i Farum Sø. Man skal være medlem af en københavnsk kajakklub. Læs mere her.

Turen ned gennem Furesøen var i medvind og medbølger. Ikke store bølger, men alligevel pæne for en sø. Især i den sydlige del, hvor bølgerne kom ind fra siden, kunne man hygge sig lidt. De andre var ikke rigtigt i humør til at surfe, men jeg tog da lidt bølger og racede lidt. Overgangen fra søen til Fæstningskanalen var sjov, fordi man kom fra bølger og ind i et vindstille område med helt fladt vand.

Fæstningskanalen

I Fæstningskanalen var der en hel del grøde. Faktisk kunne man kun med besvær ro i kanalen. Jeg ved ikke om det er det vandpest, der tales om, men en ville vide, at det kunne producere 12 kg. grønt på en kubikmeter vand. Ikke usandsynligt, når man fiskede lidt op af vandet.

Grøde

Fremme ved Frederiksdal Stemmeværk måtte vi ud af kajakkerne for at slæbe dem over opstemningen. Det er der en fin lille passage med ruller til at klare. Nok lavet til kanoer, men kajakker kan også være med. Og inde i den nye kanal var stilheden rigtig fin. Ikke en vind rørte sig og vi kunne se fisk slå smut i vandet. Vi roede forbi Marienborg, men så nu ikke statsministeren.

BagsværdVed Marienborg drejede vi ind i Bagsværd Sø for at prøve kræfter på kajakbanerne. Det meste var nu taget ned for vinteren, men der var fortsat banemarkering og afstandsmærker. Erik roede slalom mellem mærkerne, men tabte vist tråden, da vi talte til ham.

Fremme ved Nybro-Furå Kano- & Kajakklub besluttede vi os for en frokostpause. Det er en stor klub med fine faciliteter, så vi fandt nogle borde/bænke-sæt og spiste frokost. Vi fik også to chokoladekager, som Bjarne havde medbragt. De var gode og med nødder i. Da vi skulle isætte igen, kunne jeg ikke nære mig for at sætte mig i kajakken oppe på broen og så lade mig rulle ned i vandet på klubbens isætningsrampe. Det gik fint, og jeg var hurtigt i vandet – modsat andre, der brugte broen og derfor skulle møve sig ned i kajakken med fare for at kæntre.

Kajakklub

Ved kajakklubben stod en fiskehejre. Den var så tam, at man kunne komme ganske tæt på. Mon ikke det er den samme, som jeg så for et par år siden samme sted. Den var nemlig også meget tam.

FiskehejreMen vi kunne jo ikke se på hejre hele dagen, så vi roede lige ind i Lyngby Sø – så dagen havde budt på besøg i fire søer! Vi var kun inde i begyndelsen af søen og gjorde os klar til at ro tilbage til udgangspunktet. På vejen tilbage så vi flere hejrer, så der er altså ikke kun den samme. Tre forskellige så vi da.

Efter fæstningskanalen var vi igen ude i Furesøen, men denne gang i modvind. Heldigvis i solskinsvejr, men bølgerne og blæsten gav noget modstand. Vi nåede alligevel tilbage til isætningsstedet og fik pakket kajakkerne.

Jeg havde sparet min kage, da vi jo fik chokoladekage til frokost, så nu kunne jeg i triumf hive min pistaciekage frem og tilbyde sukker, aroma- og bindemidler til alle. Farvestoffer var der heller ikke mangel på. Kagen gled ned og vi tog afsked med hinanden. En frisk dag på vandet, men temperaturen er stadig fornuftig for december måned. Det kan nok ikke fortsætte så længe endnu.

Jeg var hjemme ved 17-tiden.

Rute: Furesøbad og Farum Sø via Mølleåen til Bagsværd og Lyngby Sø
Isætning:  55°48’10.96″N, 12°23’13.30″Ø (Google)
Optagning: —”—
Distance roet: 20,59 km
Vejr: 7 grader. Vind 7 m/s fra NW. Regn, men senere solskin.

fureso

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.