10 gode grunde til at ro kajak

Mod LynæsAlle ved, at det er sundt at bevæge sig. Men hvordan med at ro i kajak? Er der nogle fordele ved det og og hvad kan der opnås ved at være aktiv på vandet? Denne artikel giver 10 gode grunde til at ro kajak.

Men først: Husk at varme op, så skader undgås. Opvarmning kan bestå i at ro langsommere i starten af din rotur og så gradvist øge hastigheden, så du begynder en hårdere fysisk tilgang til roturen – hvis det er hårdhed, du ønsker.

Jeg har fundet rådene flere steder på nettet – og de fleste råd er universelle. Det vi sige at de også kan bruges ved andre former for sportsudøvelse. Enkelte er dog møntet på kajak.

1) Du bliver klogere

Undersøgelser har vist, at en 5 % forøgelse i kredsløbstræning kan give op til 15 % bedre resultat i intelligenstest. Træning giver en øget vækst af hjerneceller i hypotalamus som er den del af hjernen, der er ansvarlig for hukommelsen. Og den degenererer efter de ca. 30 år, så det er bare at klø på – især hvis du er ældre.

Forklaringen er, at en øget blodgennemstrømning – og dermed øget ilt – øger opbygningen af celler. Undersøgelserne blev gennemført ved Kings College i London for at undersøge mulighederne for at bekæmpe alzheimer-demens.

Kilde: Kings College London

 2) Du sover bedre

At træne din fysik udendørs har en gavnlig effekt på din søvn. Du bruger mindre tid til at ligge søvnløs, når du har trænet og din søvn er mere effektiv. Det er gavnligt for både dit humør, din helbredstilstand og du øger faktisk effekten af træningen ved at sove godt.

Fysisk træning bekæmper stresshormoner samt cortisol og får dit kredsløbssystem til at fungere bedre.

Kilde: Feinberg School of Medicine, Northwestern University, Chicago

3) Du bliver mere rask

Du kender sikkert udtrykket om “seks stykker frugt/grønt om dagen er sundt”. Men vidste du også, at dit helbred har det bedre, hvis du dyrker sport? Og her er kajak meget velegnet, da du også træner din balance og kropsrotation ud over selvfølgelig arme og brystmuskulatur. Så selv om kajakroning ikke nødvendigvis er hård træning, så trænes hele kroppen på en hensigtsmæssig måde.

Kilde: US department of Health and Human Service

Borrevejle i modlys

4) Du lever længere

I London har en professor undersøgt 1200 enæggede tvillinger og deres fysiske træningstilstand. Undersøgelsen viste, at når der dyrkes fysisk træning, så har det en positiv indflydelse på hvor længe du lever. Professorens konklusion var klar: Moderat fysisk træning er livsforlængende. Andre kilder, bl.a. Østerbro-undersøgelsen, siger at din levetid forlænges med op til 4-10 år.

Kilde: Kings College London

5) Du taber dig

Fysisk træning har en gavnlig effekt på din forbrænding. Så ved at ro i kajak slanker du dig og opbygger muskler i stedet. En større muskelmasse vil medføre en permanent øget forbrænding, der er gavnlig for at holde den slanke linje. Men er du kajakroer, der hygger med kage ved hvert stop og spiser nøddeblanding ind i mellem, ja så skal du nok ikke regne med det store vægttab. Men du vil da imidlertid fortsat opbygge en større muskelmasse end ved at ligge på ryggen og se sport i fjernsynet.

Kilde: Træning i forebyggelse og behandling

 6) Dit hjerte får det bedre

Træning styrker generelt helbredstilstanden og især kredsløbet. Undersøgelser, bl.a. Østerbro-undersøgelsen, har vist at hjertefunktionen forbedres ved motion i bare fire timer om ugen. Risikoen for blodpropper nedsættes og hjertet holder i 7-10 år længere. Samme undersøgelse har i øvrigt vist, at maksimalt 1-3 genstande om dagen (moderat spiritus-indtag) også har en gavnlig virkning på helbredet. Men det er vist et ekstra lille plus, som du kan have i baghovedet, når madkassen pakkes.

Kilde: Anti-age ved Maria Louise von Sperling

Kajak i bølger ved Møens Klint

7) Du klarer dagligdagens anstrengelser bedre

Allerede ved moderat fysisk træning klares hverdagens små opgaver bedre. Både intellektuelt og fysisk. Ved at have en grundkondi på et fornuftigt niveau, vil selv hårdere opgaver kunne løses bedre – og uden at få overbelastningsskader. Moderat fysisk træning er f.eks. 45 minutters havearbejde eller 20 minutters svømning. Men så er det da endnu bedre, at 2 timers roning har samme effekt.

Kilde: Centers for Disease Control and Prevention

8) Du får nye venner

Kajakroning kan gennemføres som en alene-aktivitet, men der er mange muligheder for at møde andre, hvis man vil det. På nettet er der en del fællesskaber, der med kajakken i højsædet mødes og ror turer. Nogle fællesskaber er i klub, mens andre er virtuelle klubber, der ikke kræver medlemskab, men at man møder op med eget udstyr, godt humør og selvfølgelig kan klare sig selv gennem selvredning og makkerredning.

Prøv at melde dig til et fællesskab og ro ture med spændende mennesker. Der er mange interessante historier at høre – og selvfølgelig spændende steder at ro.

Kilde: Kajakflokken Malik, Havkajakroerne og KajakHornsherred

 9) Du føler dig mindre træt

Det er vist kendt, at man få energi ved at bruge energi. Så er du lidt træt i hverdagen, så tag ud og luft kajakken. Når du først har overvundet dig selv, vil du opleve, at du får mere energi i hverdagen. Og det gælder på alle tider af året og også om natten. Ror du om natten eller om vinteren, så anbefaler jeg dig at ro med andre og være trænet nok til at kunne tage vare på dig selv.

Kilde: You being beautiful

10) Du kan spise en kage med god samvittighed

Og så måske det bedste råd af dem alle: Når du ror kajak og er fysisk aktiv, så er der plads til et lille stykke kage, som du kan spise med god samvittighed. Mange kajakroere benytter dette lille råd til at have en kage med til deling til frokost. Men land nu være med at overdrive. Torben Ryle har på sin hjemmeside et eksempel på hvor grænsen for kage går…..

Kilde: KajakGal

Bølger ud fra Skuldelev

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.