Kajaksport Ergo sæde

Efter at have rodet med mit kajaksæde i Tahe Marine’s Wind 535, har jeg måtte konstatere, at jeg ikke rigtigt kan justere mig ud af problemerne med sovende ben. Jeg er nået så langt, at jeg ikke længere får ømme hofter og sovende ben, men mine fødder kan sove efter et par kilometers roning.

Problemet er, at Tahe sædet, der anvendes i de fleste kajakker fra Tahe, er for højt i udførelsen foran. Herved trykker det på nerver og blodårer i underkanten af lårene. Mine forsøg med at afhjælpe problemet med puder og så videre, har ikke helt fjernet problemet. Og samtidigt er tyngdepunktet i kajakken ændret, så den er blevet lidt mere livlig. Der er også kommet mindre plads ved lårstøttet, der ikke kan justeres på kajakken.

Så derfor har jeg valgt at skifte sædet ud med Kajaksports Ergo kajaksæde. Sædet laves i flere størrelser. Jeg har målt mig til at skulle benytte en størrelse medium.

Beskrivelse

Sædet er udført i plastic og formstøbt efter bagdelen. Sædet minder en del om et traktorsæde, men det borger måske også for komforten. På undersiden er der to skumgummipuder, så sædet hæves lidt over bunden og ikke skraber på. Bag på sædet er der fastgørelsespunkter til Kajakssports deluxe ryglæn. Se test af ryglæn her. For at sædet kan tømmes for vand, er der boret to huller i bunden. Sædet fås i tre størrelser, så det er vigtigt at måle din bagdels bredde, så du får købt det rigtige. Der er ikke anvisninger på denne måling hos Kajaksport, men sæt dig på gulvet og lad en anden måle numsens bredde fra hofte til hofte.

Til sædet hører en tynd skumgummi-pude, der passer til sædet. Dette er ekstraudstyr.

Sætte sædet i kajakken

Efter afmontering af det gamle sæde, skal det nye sæde tilpasses. Der er ikke huller i hoftestykkernes top, så dem må du selv bore med et 10 mm bor. Vær omhyggelig med at sædet er monteret midt i kajakken, ellers vil du få problemer under roning. Det kan være et sovende ben eller ømhed i hoften.

Da sædets hoftestykker ikke er så høje på det nye sæde, måtte jeg anbringe et par afstandsstykker. Jeg havde nogle plasticmuffer i forvejen, så de blev skudt ind mellem sæde og kajak (se billede). Heldigvis kunne jeg bruge de samme huller i kajakken, så jeg havde ikke behov for at bore nye.

I Tahe kajakken er der også en mulighed for at spænde sædet fast i fronten. Så jeg borede et hul i sædets front og monterede den originale skrue-møtrik. Så sidder sædet da fast, men det er ikke strengt nødvendigt, for sædet sidder nu fint. Jeg måtte lige fjerne lidt af skumgummien i fronten af sædet for at en bolt, der er støbt ind i kajakken kunne nå op gennem sædet kant. Det er nu også fint med mig, da fronten så blev sænket lidt – og så skærer det da slet ikke ind i låret.

Det eneste, der volte lidt besvær, var at spænde møtrikkerne fast i boltene. Især fordi de er skjult bag sædet – og der ikke er særlig meget plads. At der oven i købet skal anbringes en spændeskive gør det ikke lettere. Jeg købte nogle lidt længere rustfrie bolte (syrefaste A4) med møtrikker, så der var lidt at arbejde med. Så vendte jeg kajakken på hovedet i de bukke, jeg har lavet. Så var det let at komme spændeskive på bolten, der nu stak op i kajakken  – og med et lille spejl og en fastnøgle gik det. Ikke let, men efter lidt banden og svovling lykkedes det.

I brug

Sædet har virkelig gjort en forskel. Dels er jeg tættere på bunden af kajakken, så tyngdepunktet er lavere end ved det originale sæde, dels er sædet meget komfortabelt. Der er også kommet lidt mere plads i cockpittet – men stadig med fin kontakt til kajakken under rulninger – hvilket gør det muligt at ændre lidt på benstillingen under roturen. Alt sammen noget, der fjerner ømhed og sovende ben (og fødder). Sædet fungerer helt efter hensigten. Puden derimod er en underlig størrelse. Det skulle passe til sædet – men kan kun spændes fast, hvis man også køber ryglænet. Endvidere passer det ikke helt, men skal siddes på plads. Ikke særligt hensigtsmæssig.

Konklusion

Sædet fra kajaksport er ikke billigt. Til gengæld er det en stor forbedring af Tahe marine’s orginale sæde. Så lider du af sovende ben (fødder) eller ømme hofter, så kan det være løsningen. Det var det for mig – og så er prisen ikke så afskrækkende. Komforten er under alle omstændigheder rigtig god.

Set i kajakbutikker til ca. 600 dkr. Siddepuden koster 100 dkr. ekstra.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.