Sæde-forbedring

Den opmærksomme læser har sikkert noteret, at jeg har rodet lidt med sovende ben og ømme hofte efter – og også under – en rotur. Mange ting har været forsøgt, nogle med succes og andre uden resultat.

Denne artikel viser hvordan jeg har forbedret mit sæde i kajakken, så det nu er tæt på optimalt. Resten må komme efterhånden som kroppen accepterer, at ‘sådan er det bare’.

To ting har hjulpet mig og lad mig anføre, at det har hjulpet mig i netop min kajak. Andre vil måske skulle forfølge andre retninger, hvis der er problemer.

1) Justering af ryglæn. Jeg har måtte bore et par ekstra huller, så ryglænet kunne justeres lidt længere bagud end originalt. Det har virket på de sovende ben, så det nu kun er foden, der sover.

2) Lidt højere sæde ved hjælp af pude (se nedenfor). Det har hjulpet på ømhed i hoften, der faktisk er helt forsvundet. Samtidigt er det muligt at ryste/bevæge foden, så den holder op med at sove.

 Sådan forbedrede jeg sædets højde ved hjælp af en knæpude til havebrug. En del kajakroere bruger puden som siddeunderlag under pauser på land. Puden koster 20-30 dkr i byggemarkeder.

Ulempe: Tyngdepunktet flyttes to cm. opad. Det kan betyde en lidt mere livlig kajak.

Original pude fjernet
Originalt sæde

Det originale sæde er lavet af fiberglas, der er spændt fast dels i bunden af kajakken med en fingerskrue dels i siden af sæderne. Sædet kan ikke justeres og puden består af et tyndt stykke formskåret skumgummimateriale.

Den pude har vi ikke brug for, så væk med den! Men husk at gemme den. Så kan man altid få kajakken tilbage til original tilstand.

Pude anbringes og tilpasses
Pude skåret til
Elastiksnor trækkes igennem puden
To 6 mm huller bores i sædet til elastiksnoren - et i hver side af sædet
Elastiksnoren stoppes gennem hullerne og samles på bagsiden af sædet med et råbåndsknob
Og til sidst limes et par stykker burretape på undersiden af puden, så den ligger fast. Færdig og klar til næste rotur!

3 thoughts on “Sæde-forbedring

  • 13. juli 2011 kl. 21:21
    Permalink

    Thomas, I have made fiberglass seats for others but not commercially.
    If fabricating a fiberglass seat is too daunting maybe a foam seat could be an alternative. Those are very easy to make.
    Although, even if I find that foam seats are extremely comfortable, I don’t use them.
    I always install an electric bilge pump in my kayaks and a foam seat prevents water reaching the pump, behind the seat.
    if one does not use the pump than a foam seat is worth considering.
    To make a foam seat all you need is a block of closed cell foam, a sharp long kitchen knife and an angle grinder or high speed hobby drill.
    I have carved foam seats in about an hour and shaped it exactly to my butt.
    Cheap and very good even if they don’t look high tech 🙂

    Besvar
  • 12. juli 2011 kl. 07:46
    Permalink

    I am not as skilled as you so I do not dare to fabricate a completly new seat. But that would probably be the right way to solve the problem. Do you make seats for others? And does their problems goes away?

    Besvar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.