Er kajakkursus for begyndere nødvendigt?

Jeg er et par gange blevet spurgt, om jeg vil anbefale, at man tager et kursus i havkajak inden man køber eller ror ud i en kajak. Og jeg kan uden tøven svare: Ja, et kursus er altid godt.

Men sæt dig lidt ind i kursernes indhold, før du melder dig til. I værste tilfælde passer kurset ikke til dine evner og du har spildt en del af dine penge. Jeg skriver ikke ‘alle dine penge’, for de kurser, som jeg har kendskab til, indeholder alle gode dele, men det er da ærgerligt at bruge 4-500 dkr. på et kursus, hvis man kunne have det gratis eller for bare lidt flere penge et langt bedre og mere målrettet kursus.

Men hvilket kursus skal du så tage? Denne artikel beskriver kort anbefalet begynder-niveau. Det er ikke en anbefaling af en bestemt udbyder, men en liste af råd omkring det, som et kursus bør indeholde.

Valg af niveau

Er du medlem af en kajakklub, er der sikkert et krav om EPP2-niveau, før du må sejle uden instruktør. Og det er der faktisk en grund til. Med EPP2 uddannelsen, der er godkendt af Dansk Kano- og Kajakforbund, opnår du basale færdigheder inden for kajakhåndtering, selv- og makkerredning samt almindelig viden om påklædning, udrustning og sikkerhed til søs. Så det er et meget fornuftigt niveau at begynde på. Også som helt uerfaren nybegynder. Så min anbefaling er at tage et kursus på EPP2-niveau. Så er du godt rustet til at sejle havkajak sammen med andre i ikke alt for blæsende vejr. Efterhånden som du opnår erfaring, kan du evt. udbygge dine evner med at tage flere EPP kurser – eller holde dine evner ved lige. Det sidste er meget vigtigt – du skal træne dine færdigheder løbende.

OBS: De fleste kajakklubber afholder uddannelse og prøveaflæggelse, så er du medlem af en kajakklub, er der penge at spare i forhold til at købe et kursus ved en udbyder. Men nogle klubber optager ikke medlemmer, der ikke har et EPP2-bevis, eller har så lang tid på venteliste til deres kurser, at det kan være en genvej at købe et kursus for at blive medlem.

Nogle kurser tilbyder, at du aflægger en prøve over for en af forbundet godkendt prøveafholder. Det koster ca. 150 dkr., hvorefter du får et bevis på dine færdigheder. Det kan du benytte under kajakleje i Europa (hvis det skulle være nødvendigt med et bevis) eller som adgangskort i flere kajakklubber.

Hvad med et kort begynderkursus, som nogle tilbyder? Nogle udbydere har et kursus svarende til EPP1, hvor der kun er meget lidt fokus på redning. De kurser anbefaler jeg ikke. Tag i stedet på nogle at de introduktionsdage, som nogle kajakbutikker tilbyder. De er ofte gratis og du kan få prøvet flere forskellige kajakker. Måske spotter du din kommende kajak? Brug i stedet pengene på et EPP2-kursus.

Priser på kurser – hvad skal du sigte efter.

Den type kurser, jeg anbefaler tager typisk et par aftener. Ofte stiller kursusudbyderen både kajak og udstyr til rådighed. Gå efter et kursus på 6-8 timer over et par dage. Det giver tid nok til at træne færdighederne og opnå nogen rutine. Gå også efter et kursus, hvor der ikke er mere end 4-5 kajakroere pr. instruktør. Ellers får du ikke nok ud af undervisningen.

Uden prøveaflæggelse (EPP2-niveau) koster det fra ca. 900 dkr. og opefter. Det er ikke altid at pris og kvalitet følges ad, da der ikke er et krav om godkendelse for at afholde kurser. Så se dig lidt for. De udbydere, jeg kender til, er dog alle ildsjæle, der virkeligt forsøger at give dig et godt kursus og nogle gode oplevelser.

Tip: Se på kursets indhold og søg evt. lidt på nettet om udbyderen før du køber et kursus. Der kan være penge at spare – og måske mulighed for en bedre oplevelse til samme penge. Gå efter et kursus med vægt på redning og selvredning (gerne mindst halvdelen af kursustiden). Det er det vigtigste!

Bevis eller ej

Du bliver ikke en bedre havkajakroer af at have et diplom. Det er langt bedre at anvende tiden i kajakken end at indramme og sømme et diplom op på væggen hjemme. Imidlertid forlanger nogle kajakklubber bevis for afholdt prøve, så er dit mål et medlemskab af en klub med det krav, så skal du vælge et kursus med prøveaflæggelse. Ellers er der en del kajakklubber, hvor der ikke er krav om beviser, men kun at du har et fornuftigt niveau og kan klare dig selv. Jeg kan anbefale Havkajakroerne og f.eks. Kajakflokken Malik, men der andre, lokale fællesskaber rundt om i landet. Søg lidt på nettet.

Billederne er fra et kajakkursus fra Butik Malik i Frederikssund.

2 thoughts on “Er kajakkursus for begyndere nødvendigt?

  • 5. juli 2013 kl. 13:09
    Permalink

    Hej KajakGal
    Vi er 5 fra Holtug der gerne vil bruge en dag på et havkajak opstart (er delvis uøvet) og sejle fra Bøgeskoven til Rødvig eller omvent. Vi kan den 4/8 eller den 5/8. Kan det lade sig gøre og hvad koster det.
    Det er “OK” hvis der er andre med !!! – glæder mig til at høre fra jer – MVH Finn

    Besvar
    • 5. juli 2013 kl. 13:31
      Permalink

      Kajakgal arrangerer ikke turer, det må I selv stå for eller kontakte andre, der gør. Men lige en advarsel: Turen langs klinten er ca. 15 kilometer (på hukommelsen) og mange steder kan der ikke gøre landgang. Ikke en tur, jeg kan anbefale til uøvede.

      Besvar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.