Hjemmegjorte kort på GPS

På de nyeste Garmin GPS’er kan du selv udarbejde kort og komme dem på din GPS. Herefter fungerer de som almindeligt kortdata på din GPS. Det er faktisk ret smart – men også lidt nørdet at gennemføre. Dette er en lille indføring i mysterierne bag udarbejdelse af egne kort.

Hvad skal man bruge?

Kortene, som du selv udarbejder, kaldes baggrundskort og er det kort, som du ser på GPS’ens skærm. Detaljeringsgraden kan være stor, men lad os tage det fra begyndelsen:

Kortmateriale: Du skal have et billede af et kort, som du kan benytte. Det nemmeste er et kort, der er i pdf-formatet. Det format kan du finde mange steder på nettet. Vil du lave kort over danske vandreture, naturparker eller lignende, er Naturstyrelsens Vandretursfoldere et fint sted at starte. Denne lille indføring har benyttet folderen over Møns Klint. Eneste krav er, at kortet, du laver, kan gemmes i jpeg-formatet. Det er et format, som alle billedbehandlingsprogrammer kan gennem i!

Programmer: Du har behov for to programmer: Et billedbehandlingsprogram og Google Earth. Billedbehandlingsprogrammet kan f.eks. være Gimp, der fås til både Mac og PC – og er gratis! I denne test benyttes Photoshop, men det koster! Desuden skal du have Google Earth installeret. Det er også gratis.

Importere kort

Når du har fundet den pdf-fil (eller anden kortfil) du vil benytte, så gem den på din computer. Herefter starter du dit billedbehandlingsprogram op og importerer filen. Både Gimp og Photoshop kan trække billeder ud af en pdf-fil. Det foregår på samme måde. Vælg den side – eller det billede, som er det kort, du vil benytte.

Nu kommer så det vigtige: Garmin kan læse enhver opløsning, men vælger du en for lille, så bliver kortet groft og for stor, så bliver din GPS langsom i opdateringen, når du bruger kortet. En anden begrænsning på hjemmelavede kort er en kortstørrelse på 3 MB. Det har Garmin sikkert lavet, så du ikke bare kan importere hele Danmark. Så sælger de jo ikke kort til dig…  Derfor skal vi nu reducere kortets størrelse.  Garmins kort er mellem 100 og 150 pixels/inch, så det er nok den bedste opløsning at lave kort i. Så ændrer Resolution:300 til f.eks. 150 og tryk OK. Så bliver billedet importeret i billedbehandlingsprogrammet.

Sidste begrænsninger er, at det enkelte billede maksimalt må være på 1024 * 1024 pixels. Det kan godt være lidt større, men det kan gå ud over opdateringshastigheden på GPS’en. Alternativt må du klippe billedet over i flere dele og behandle billederne enkeltvis. Så skal du bare gennem efterfølgende proces for hvert billede. For at GPS’en kun skal behandle netop den del af billedet, der er relevant, kan du med billedbehandlingsprogrammet indramme selve billedet og kopiere det til en ny fil – husk at have opløsningen på 150 pixels/inch.

Så skal billedet gemmes – og det skal være i formatet jpeg. Lad være med at benytte skandinaviske bogstaver som Æ,Ø og Å, da det kan give problemer.

Gøre kortet navigerbart

Nu skal kortet hænges op på Google Earth, så det bliver nøjagtigt og navigerbart. Formålet er at komme dit kort oven på Google Earth’s kort. Herved kombineres data i billedfilen med GPS-data fra Google Earth. Det er nødvendigt for at Garmin GPS’en kan benytte kortet.

Start Google Earth op og naviger til det område, du har lavet et kort af. Så skal du oprette en kortmappe. Det gør du ved at trykke på højre museknap og vælge opret mappe. Kald den f.eks. for “Kort”. Så trykker du på mappen med højre museknap og vælger “Importer Billedoverlejring”. Tryk på søgeknappen og find den jpg-fil, du har lavet i billedbehandlingsprogrammet.

Så skal kortet og Google Earth kombineres og det er lidt af et pillearbejde – for jo mere nøjagtig kortene er kombineret, desto bedre fungerer dit kort som baggrundskort i GPS’en. Hvis dit kort er et tegnet kort (det er Naturstyrelsens kort ofte), så kan der være lidt unøjagtigheder. Men så må du sjusse dig lidt frem og vælge den bedst mulige kombination. Og hvordan gøres så det?

Som du kan se på billedet til højre, så er der nogle grønne streger i dit korts kanter og et kryds på midten. Hjørnerne kan du trække i, så kortet får den rigtige størrelse og krydset i midten flytter på hele kortet. Med romben i venstre side kan du vælte billedet. Alt sker med musen, hvor du holder venstre knap nede SAMTIDIG med “shift” knappen på tastaturet. I menuen for indlejring, der er fremme samtidig, kan du eksperimentere med gennemsigtigheden, så du får kortet placeret rigtigt og i rigtig størrelse. Lidt af et nørklearbejde at få præcist, men se på kystlinjer, huse og skove. Når det ser rigtigt ud, er du næsten færdig!

Nu skal dit kort bare gemmes. Højreklik på mappen, som du oprettede før og gem kortet. Det skal være i formatet kmz, som din GPS forstår.

Kort ind i GPS’en

Tilslut din GPS til computeren og træk dit nylavede kort over på GPS’en. Kortet skal gemmes i mappen Garmin/CustomMaps. Mappen burde være på GPS’en, men i enkelte tilfælde skal du selv oprette den. Så er du færdig!

Gå ind i GPS’ens opsætning/kort og kontroller, at kortet er slået til – det burde det være – og naviger efter kortet! Herunder er to forskellige zoom-grader. God fornøjelse!

        

4 thoughts on “Hjemmegjorte kort på GPS

  • 14. november 2012 kl. 15:32
    Permalink

    Jeg har været ved at lave billedoverlejring på Google Earth.
    Har lavet en JEPG fil – laver billedoverlejring på Google Earth.
    Gem den som en KMZ fil
    Åbnet filstyringen på GPS en og kopieret filen ind i Garmin – Custom Maps.
    Når jeg åbner GPS en skriver den:
    Garmin brugerdefinerede kort kan ikke bruge progressive jpeg billeder.

    Jeg har en Map 62 s – kan den ikke bruges til hjemmegjorte kort –
    eller er det fordi jeg har brugt en forkert fil (jepg) ??

    Håber du kan give mig et godt råd.

    Besvar
    • 14. november 2012 kl. 18:04
      Permalink

      Hej Kurt.

      Din GPS kan godt bruge hjemmefremstillede kort. Så der må optræde en fejl under kortfremstillingen. Fejlen ligger sandsynligvis i, at du har den oprindelige jpeg-fil gemt som progressiv fil (eller interlaced fil). Det format er ikke så udbredt og anderkendes ikke af alle programmer – og øjensynligt ikke af Garmin, men godt af Google. Prøv at gemme den oprindelige fil i normalt jpeg-format og brug den så i Google Earth. Så skulle det virke. God fornøjelse!

      Ps: Du må ikke anvende æ-ø-å i filnavnet.
      Jeg har ikke selv set fejlen, men din GPS er i teknik og software magen til den, som jeg har brugt, så der burde ikke være et problem, hvis jpeg-formatet er korrekt.

      Besvar
  • 13. maj 2012 kl. 21:32
    Permalink

    Hej Kajakgal

    Jeg har i forbindelse med planlægningen af årets tur (og min første kajaktur) – en tur til Orust – fundet følgende internetside.

    http://www.gpscoordinates.eu/routes-tracks.php

    Her kan man planlægge turen og bagefter gemme ruten ned til din gps.

    Måske du kan bruge den til noget

    Besvar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.