At teste en kajak

Hvis du er på markedet efter en ny kajak eller måske din første kajak, så er der nogle gode råd, som du bør være opmærksom på. Jeg vil i denne artikel give dig nogle anvisninger, så du får mest muligt ud af din kommende kajak – hvad enten det er udskiftning af en gammel kajak eller køb af den første. Jeg vil ikke gennemgå forskellige kajakkertyper, det kan du læse om her. Denne artikel er nemlig ment som en støtte til selve kajakvalget, så eventulle fustrationer over købet minimeres.

Det bedste råd er at prøve kajakken. Læs gerne om kajak-typen inden du tester den, men du er nødt til at prøve kajakken på vandet – ikke på land eller i et bassin. Du skal ro i mindst 30 minutter i kajakken, før du har et godt billede af kajakkens egenskaber i forhold til dine ønsker og ikke mindst hvordan, du sidder i den. Det råd er faktisk det vigtigste! PRØV KAJAKKEN.

Men selvfølgelig skal du også gøre dig klart, hvad du ønsker med kajakken. Lad os tage nogle eksempler på mulige ønsker om kajak-egenskaber. Ikke alle behøver at være relevante for dig, men så kan du jo vælge og vrage mellem egenskaberne.

Grundforhold

Kan jeg sidde i kajakken i længere tid?
Kan jeg komme ned i cockpittet med udstyr på?
Rummer kajakken plads til det udstyr, jeg vil have med?
Er byggekvaliteten i orden?

Sikkerhed

Kan jeg komme op i kajakken alene, hvis jeg vælter?
Skal kajakken være stabil?
Hvordan er kajakken at ro i kraftig vind?
Er luger og rum tætte?

Manøvrering

Manøvrerer kajakken som jeg ønsker det?
Er kajakken nem at rulle i?
Kan jeg surfe i kajakken?
Hvordan opfører kajakken sig i bølger?

Andet

Er kajakken hurtig nok til mig?
Har kajakken de ønskede dæksliner, bærehåndtag og lignende?
Har kajakken ror og finne?
Har jeg plads til kajakken?

Med listen herover er du godt på vej til at kunne teste en kajak og finde ud af, om den er noget for dig. Jeg har med vilje ikke medtaget udseende, farve og byggemateriale. For det er subjektivt og der må du selv afgøre, om du vægter udseende højt og hvilket materiale, kajakken skal være bygget af. Du kan evt. læse lidt om det her. Lad os se lidt nærmere på de enkelte punkter.

Grundforhold

Kan jeg sidde i kajakken i længere tid?
Det har været meget afgørende for mig. For de sæder, jeg har prøvet i kajak er ikke alle bygget til min bagdel. Og det kan føre til sovende ben eller fødder. Jeg har også brug for plads til mine fødder og ben, så fodstøtten skal være let at justere og der skal være plads til at bevæge fødder og ben. Og den erfaring kan kun opnås ved at prøve kajakken på vandet i mindst 30 minutter eller mere end 3 kilometers roning.

Kan jeg komme ned i cockpittet med udstyr på?
Nogle cockpit er snævre og korte, andre længere og bredere. For mig er det vigtigt, at jeg kan få benene ned i kajakken – uden at jeg skal foretage mig krumspring. Jeg er 190 cm. høj, så mit cockpit skal ikke være helt lille, men helle ikke så stort, at jeg mister kontakten med kajakken. Jeg skal heller ikke glide ud, når jeg ruller. Så test hvordan lårstøtten er og om den eventuelt kan justeres, hvis den ikke passer.

Rummer kajakken plads til det udstyr, jeg vil have med?
Hvis du drømmer om længere ekspeditioner, skal der være god plads til udstyr i dæksrummene. Og plads er også, at du kan få et telt ned i rummet. Det kan også være, at du gerne vil have et handskerum – en dagsluge – foran cockpittet, så du kan nå snacks og småting under roningen uden at skulle åbne større luger. Vær opmærksom på, at eventuel finne tager lidt plads i bagerste pakrum.

Er byggekvaliteten i orden?
Jeg er vild med kvalitet og vil ikke have en kajak, der er skæv, har bølgende kantbånd eller mærkelige staferinger og lignende pop. Men også den mere usynlige kvalitet kan være vigtig. Er godstykkelsen god nok? Jeg har set kajakker, der knækkede i glasfiberen, hvis man sad på dækket bag cockpittet. Og det er ikke i orden, for ved en cowboy-redning sidder man jo netop her. Gå på nettet og søg på kajaktypen og fremstilleren. Hvad siger andres erfaringer om kajakken?

Sikkerhed

Kan jeg komme op i kajakken alene, hvis jeg vælter?
Nogle kajakker har høje dæk, hvilket gør det svært at kravle tilbage i kajakken. Andre har forskelligt udstyr på dækket bag cockpittet – kan du komme forbi det – og i bølger? Er du mindre erfaren med selvredning, bør du teste kajakken og dig selv.

Skal kajakken være stabil?
Kajakkens stabilitet afhænger af kajakkens form og de forhold, den skal ro under. En bred og fladbundet kajak vil føles stabil i fladvand, mens den vil ofte føles ustabil i bølger. Så du skal også gøre op med dig selv, hvilke forhold du vil ro under.

Hvordan er kajakken at ro i kraftig vind?
Kajakkens form siger noget om kajakkens vindfølsomhed. Hvordan er det at dreje med kajakken i kraftig vind og påvirkes retningen af vinden? Hvordan virker eventuel finne på vindfølsomheden? Bliver det nemmere at dreje, hvis et eventuelt ror benyttes? Lange kajakker med lidt køl er retningsstabile, men kan være sværere at dreje, hvis de ikke kantes meget.

Er luger og rum tætte?
Det hænger selvfølgelig sammen med kvalitet, men er kajakken brugt, så undersøg tætheden. Ikke kun i luger, men også i kajakkens rumadskillelser. Der er ikke noget mere fustrerende end vand, der kan trænge ind fra cockpittet til udrustning i et pakrum.

Manøvrering

Manøvrerer kajakken som jeg ønsker det?
Test kajakken ved at dreje til begge sider, lave telemarksvendinger og standsninger. Ro også baglæns og prøv sideforflytning. Har kajakken ror, så test drejning både med og uden ror.

Er kajakken nem at rulle i?
Kajakkens form og bredde har afgørende indflydelse på, hvor let kajakken er at rulle med. Har den lavt bagdæk, så er det nemmere at forskyde kroppen bagud under rullet. Da enhver roer har sig egen måde at rulle på, så test det selv. Det er ikke sikkert, at andres erfaringen i netop den model kajak passer på dig.

Kan jeg surfe i kajakken?
Hvis du er interesseret i at surfe, er det vigtigt at teste kajakkens egenskaber i bølger. Både bagfra og fra siden. Nogle kajakker tager fat i bølgedalen med stævnen, hvilket får hækken til at dreje udaf. Det kan være svært at fange op på.

Hvordan opfører kajakken sig i bølger?
Her tænker jeg primært på roning, hvor surf ikke er i fokus. Hvordan opleves kajakken? Nogle kajakker dykker ind i bølgen og læsser en del vand på roeren, når der ros mod bølgerne. Andre løfter sig op på bølgen. Undersøg også hvordan kajakken opfører sig, når den skubbes fremad af bølger. Er den kontrollerbar?

Andet

Er kajakken hurtig nok til mig?
Føles kajakken tung og træg, eller let og hurtig? Hvad foretrækker du? Vil du ro hurtigt eller bare slappe af? De fleste kajakker er hurtige nok til en oplevelsestur og hastighed er også afhængig af din rostil. Er kajakken bred, kan det være, at du skal have en længere pagaj for at opnå en god roning.

Har kajakken de ønskede dæksliner, bærehåndtag og lignende?
Har du særlige krav til udstyr på kajakken? Skal der være et kompas og masser af liner? Du kan eftermontere noget udstyr efter købet, men hvis der ikke er øjer nok i kajakken, så er det et større arbejde at trække ændrede line-føringer.

Har kajakken ror og finne?
Måske ikke et krav for dig, men afhængig af kajakform, kan de støtte roningen ved at holde kajaken retningsstabil. En tungt læsset kajak kan have glæde af et ror, da kantningen ikke er helt så effektiv. Test om ror og finne fungerer fint og er monteret tilstrækkeligt solidt. Er de et anderkendt fabrikat?

Har jeg plads til kajakken?
Og så endelig – plads. Kan du transportere kajakken på dit køretøj? En dobbeltkajak på en lille bil kan betyde, at du ikke kan overholde færdselsloven. Se mere her. Og hvad med hjemme? Kan kajakken være i carporten eller på husgavlen eller hvor du nu har tænkt dig at opbevare den?

God fornøjelse med at teste din kommende kajak. Og lad nu være med at forelske dig i den første og bedste kajak. Prøv en masse forskellige mærker og modeller, så du er sikker i dit køb. Det betaler sig i længden. Vil kajaksælgeren ikke tilbyde prøvetur, så vælg en anden kajaksælger.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.