Nekselø rundt

Havnsø27. marts 2013

Så var der mulighed for en rotur på en højhellig onsdag og den skulle bruges sammen med KajakHornsherred, der havde indbudt til en rotur fra Havnsø og rundt om Nekselø i Sejrøbugten. Jeg har ikke været på Nekselø siden en tur med fritidshjemmet før der var tænkt på mobiltelefoner, computere og farve-tv. Så det var et tilbud, jeg ikke kunne afslå.

Det kunne 12 andre heller ikke, så vi var en stor flok, der roede ud fra stranden i Havnsø lige foran Havnsø Hotel. Da en tur rundt om Nekselø ikke er så forfærdelig lang, roede vi først lidt mod vest til skydeterrænet ved Stold, hvor der kan være sæler på stenene ud for halvøen. Skydeterrænet bruges af Hjemmeværnet fra distrikt Odsherred på Holbæk Kaserne, der også benytter Bredetved ved Holbæk og banerne ved Kallerup nord for Kalundborg.

Sæler ved Stold

Og sandelig. Der var sæler på stenene. En stor en varmede sig på en sten, men hoppede i vandet, da vi var et par hundrede meter fra den. Men kort tid efter var vi omringet af sæler i vandet. 6-7 stykker var der i hvert tilfælde. De fleste holdt sig på 50-60 meters afstand, men enkelte var mere nysgerrige. Helt tæt kom de dog ikke. Vi var nok for mange kajakker. Så da vi roede væk fra området, sørgede jeg for at være den sidste kajak, og det gav pote, for et par sæler svømmede tættere på og kom ind på 10-15 meter. Men de øvrige kajakker begyndte at krydse over mod Nekselø, så jeg måtte opgive mit sælbesøg og roede over til de andre og krydsede mod Nekselø.

Ego Stold

Vi roede med uret rundt om øen og roede derfor i læ på øens vestkyst. Øen har stenede strande og høje skråninger, så den er ikke så kajakvenlig, men enkelte steder kan man da holde pause. Vores mål var stranden ved havnen på øens østside. Mens vi roede langs kysten så vi både musvåger, terner og harer.

Efter runding af øens nordspids og alle stenene i vandet, var der dømt modvind og lidt bølger. Ikke noget alvorligt, men måske skulle vi alligevel have roet mod uret rundt, for så ville bølgerne jo kunne bruges til noget.. Pausen blev holdt ved færgehavnen. Desværre i skygge og lidt blæst, så det var lidt koldt. Men så var det jo godt, at Palle havde taget to kager med. Så efter madpakken var spist, kunne vi varme os med kage til kaffen. Mens vi spiste, var der et par stykker, der så et par dåhjorte. Jeg så dem nu ikke. I havnen lå færgen til Havnsø og ventede på en bil, der åbenbart havde sat solceller op. Færgen står for en snarlig udskiftning og ser også noget sølle ud. Den sejlede lige før vores pause var slut, og vi så den ikke igen, men en overfart tager også hele 20 minutter.

Nekselø Havn Nekselø Havn

Turen tilbage til Havnsø tog en halv times tid. Der var meget lavt det meste af turen mellem Nekselø og Havnsø og et par af de lokale fortalte, at kendte man de laveste steder, så kunne det godt lade sig gøre at gå til Nekselø.

En fin onsdagstur – en endnu en beboet ø er omsejlet.

NekseløRute: Fra Havnsø og rundt om Nekselø
Isætning:  55° 45.221′  11° 19.301′ (Google)
Optagning: —”—
Distance roet: 14,22 km
Vejr: 1 grad. Vind 5 m/s fra E. Klart vejr.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.