Sagaform varmepose eller håndvarmer

KajakGal har fra det svenske firma Sagaform fået fat i nogle varmeposer, som fungerer uden at de skal tændes med ild eller lignende, der måske ikke er til rådighed under eller efter en kold tur i kajakken. Denne artikel tester, om Sagaforms varmepuder er noget for kajakturen.

Beskrivelse

Sagaform leverer to poser i en sampakke, der hver vejer 90 gram og er på størrelse med et kreditkort, men dog lidt tykkere. For de to varmeposer består af en gummiagtig plasticpose med en halvtflydende væske og en lille metalknap inde i posen. Metalknappen er buet og varmeposen startes ved at tvinge buen den anden vej – eller måske snarere vende vrangen ud på metalknappen. Det giver et lille klik – og så er varmen startet.

Posen kan genbruges ca. 500 gange ved at koge den i 10 minutter og lade den afkøle. Kogning tilfører væsken energi, der kan bryde krystallernes gitre, så væsken igen bliver flydende.

I brug

Det kan faktisk ikke gøres ret nemmere: Knæk metalknappen så den giver et lille klik fra sig, og der sker en kemisk reaktion. Reaktionen sker i væsken, der kan være af natrium acetat (fra min hukommelse via kemitimerne i  min gymnasietid – det står ikke på pakken) i en overmættet blanding. Altså et salt, der kan krystallisere og afgive varme, når det tilføres lidt energi fra det syrefaste metals knæk. Faktisk sker der det, at små krystaller i metalknappens udskæring får lidt energi ved knækket. Og det er nok til at starte en kædereaktion. Krystalliseringen ses tydeligt, da væsken bliver hvid og hård på 10-15 sekunder. Varmen bliver op til 50-60 grader og holder sig i ca. 1/2 time. Lidt kortere hvis varmeposen ligger udenfor og lidt længere hvis den kommes i en lomme, hvilket jeg anbefaler.

Når poserne er brugte, er de hvide og hårde. Men efter 10 minutter i kogende vand er de klare og flydende igen. Sørg for, at metalknappen er i et af hjørnerne under afkølingen. Så er den nemmere at finde, når varmeposen skal benyttes igen. Hvis væsken begynder at krystalliserer efter kogning, så har den ikke kogt længe nok!

Konklusion

Til kajakbrug holder varmen sig lidt for kort til virkeligt at batte på en lang rotur, men er man blevet kold og går i land, så er den meget effektiv til at skabe varme. Så som en del af dit nødudstyr, er den meget anvendelig. Og da der jo er to i posen, så kan man holde varmen i 1-1 1/2 timer. Så til kortere ture i koldt vejr går det måske alligevel an. Så skal man bare bruge varmeposerne i serie.

Set til 20 ;- dkr. på nettet. Andre lignende poser (samme fabrikat under andet navn) er set i natur-sportsbutikker til helt op til 100 kroner.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.