Skallehavn – Værebro Å

8. januar 2012

Årets første rotur var med kajakflokken Malik. Vi var en 18-20 kajakker samlet ved Skallehavnen ved Frederikssund for at ro en tur mod Jyllinge. På grund af vindskifte i løbet af eftermiddagen, blev flokken dog enige om at ro mod Jyllinge og så dreje op i Værebro Å. Så skulle vi kun ro 4 kilometer i modvind tilbage til Frederikssund, hvis det blæste op.

Da jeg kørte til Frederikssund, regnede det hele turen. Men i Frederikssund skinnede solen omend der kom nogle få byger på turen. Så vi oplevede både at ro i stærkt solskin samt at få regnbyger. Flotte kontraster og mulighed for at se en kæmpe regnbue på tværs af fjorden. Jeg kunne ikke få hele regnbuen med på et billede, så her er buens bund på Roskilde Fjords østlige side. Fantastisk flot syn.

På vejen mod syd skulle jeg da lige ud forbi en af pylonerne, der er anbragt midt i fjorden. Jeg sejlede derfor lidt væk fra de andre roere og rundede den lille ø, som pylonerne står på. Man må ikke gå i land, men så kan man jo bare ro tæt forbi. Da det var højvande i fjorden, var den nordligste pylon-ø næsten under vand. Pylonerne er grimme i landskabet, men gode delmål at ro imod. For de er ret karakteristiske og kan ses på stor afstand.

Halvvejs mod Jyllinge var det tid til at ro ind i Værebro Å. Per Hülsen fortalte, at man skal ro med markeringen på venstre side – og ikke for tæt. Så ror man i en lille sejlrende ind i åen. Jeg har sidste år selv forsøgt at finde renden, der ikke er på søkort. Det er ikke let, men de lokale kender selvfølgelig til placeringen. I dag var det så højvande, at markeringerne var forsvundet, så det var ikke nødvendigt at ro i sejlrenden.

Oppe i åen kunne vi kun ro to kajakker ved siden af hinanden. Modstrømmen var som vanligt på 1,5-2 km/t, så der skulle ros lidt til, for at komme frem. Men ellers gav turen ikke problemer op ad åen. Jeg talte lidt med Per Hülsen og fik reserveret en plads til min kajak på hans kajakbil, hvis jeg deltager i Dalslands Kanot Marathon+ i august 2012. Det er efterhånden en tradition for kajakflokken, men i år er den på min kones fødselsdag. Ikke det bedste udgangspunkt for forhandling på hjemmefronten. Men jeg fornemmer en smule optøning på området og så er det jo fint, hvis kajakken er sikret transport mens jeg kører på motorcykel.

Fremme ved Værebro Kano og Kajakklub, vendte vi kajakkerne for at ro ud af åen igen. Vi skulle dog lige under træstammen, men selv om vandet i åen stod højt, var der nu god plads til at komme under.

  

Vejen ud af åen gik rask til, for nu var der jo medstrøm. Enkelte havde lidt svært ved at vende i åens strøm og en enkelt fik sovende ben netop under vendingen. Men det gik – og efter forholdsvis kort tid var vi ude i fjorden igen. Vi gik i land for at spise frokost og få en kop kaffe ved nærmeste strand efter åen.

  

Efter pausen var det bare en lille rotur tilbage mod Skallehavnen. Det var nu også i orden, for jeg trængte til at ro efter pausen, hvor jeg var blevet lidt kold. For at få lidt distance på turen, roede jeg inden om en lille ø på vejen mod Skallehavn. Øen har vist ikke noget navn og er vel også bare en sandbanke. På Google Earth er der dog lagt en 4-5 billeder ud fra en kajakroer.

Tilbage i Skallehavnen afpakkede jeg kajakken og tog et par billeder af GorillaPod’en, som jeg tidligere har testet. Så er testen komplet.

Jeg eksperimenterede lidt med mit kameras intervalometer, men det fungerede ikke helt tilfredsstillende, så jeg må teste det igen på et senere tidspunkt.

Igen en god tur på fjorden og i gode roeres selskab. I morgen er ferien forbi og arbejdet kalder. Det bliver nu også rart at komme i gang efter afspadseringen.

Rute: Skallehavn til Værebro Å og retur
Isætning: 55.753588,11.84884 (Google)

Optagning: —”—
Distance roet: 16,01 km
Vejr: 4 grader. Vind 4 m/s fra NW. Solskin, enkelte byger.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.