Silva linealkompas Field

Silva kompasEt kompas skal man have i kajakken. Det er en del af sikkerhedsudstyret, og selvom jeg ofte har GPS med, så kan det ikke erstatte et kompas, der også virker uden strøm.

Der findes mange forskellige typer kompas, men ofte er der primært brug for et enkelt kompas, da man i en kajak alligevel ikke rigtigt kan sidde og rode med kompasser med mange muligheder. Jeg vil også gerne have et kompas, der er lille og ikke mindst billigt.

Denne test tager fat i et kompas fra Silva’s helt billige serie Field, der efterfølger Field 7-serien og er tænkt som begynderkompas til vandrere. Men det kan altså også benyttes til kajakroere i forbindelse med søkort. Se hvordan et kompas anvendes her.

Beskrivelse

Kompasset er et af verdens mest solgte kompasser og er fremstillet i gennemsigtig akryl. På basispladen er der en millimeterskala og kort-målestoksforholdet 1:50.000 og 1:25.000. Der medfølger også en nakkerem med sikkerhedslås. Kompashuset er beskyttet af et materiale kaldet Dryflex, der sikrer at kompashuset let kan drejes og samtidigt er nemt at holde på med væde fingre. Kompasset vejer ca. 30 gram og er på 8,5*5,4*1,1 cm. En manual kan hentes hos Silva her.

I brug

kompas silva

Kompasset opfylder de basale betingelser for brug på kort og til at udpege mål i terrænet, som man kan ro efter. Det er let at have i en lomme og snoren, der følger med, gør det let at have kompasset i en lomme i rovesten, sikret til et eventuel strop. Heldigvis er kompashuset tilpas stramt, så det ikke bevæger sig, når man flytter udmåling fra kort til virkelighed eller tilbage. Men størrelsen er et kompromis mellem anvendelighed og mulighed for at have kompasset i lommen. Et større kompas ville gøre det muligt at måle en længere strækning på kortet og derved lettere kunne udpege en genstand på land – selvom den var flere kilometer væk. Med et lille kompas, skal der måske parallelforskydes nogle gange, hvilket jo ikke er så nemt i en kajak. Omvendt vil et stort kompas måske blive efterladt hjemme, fordi det fylder for meget. Jeg kan dog godt lide kompromiset, da jeg normalt kun anvender et kompas som en sekundær mulighed. Min GPS har indbygget kompas, hvis jeg skulle ro efter det uden landkending. Men et håndholdt kompas gør det let at udstikke retningen – og så følge den på GPS’en.

Konklusion

Et meget brugbart nødkompas til kajakbrug. Det er slidstærkt og kan let medbringes i en lomme eller gemmes væk i dagslugen på kajakken. Og til prisen er det uovertruffen.

Pris: Set til 25 dkr. i Bauhaus. I kajakbutikker set til 115-220 dkr. Så kig dig for!

3 thoughts on “Silva linealkompas Field

 • 13. marts 2013 kl. 20:04
  Permalink

  Det har de, men den var godt nok skrabet da jeg var der. Jeg mener bestemt at den plejer at være bedre. Men måske er det sæsonbetinget.

  Besvar
 • 19. februar 2013 kl. 07:45
  Permalink

  Hej

  Har du selv set kompasset i Bauhaus? Jeg var derinde (Bauhaus Odense) i går og talte med flere medarbejdere og ingen af dem mente at de har haft kompasser.

  Besvar
  • 19. februar 2013 kl. 20:21
   Permalink

   Ja. De har kompasset i Taastrup og Ishøj. Du skal kigge efter i marineafdelingen. Har de en sådan i Odense? For det er åbenbart ikke alle Bauhaus’er, der har en marineafdeling.

   Besvar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.