Roskilde, Ringø, Elleore

27. oktober 2012

Datteren skulle spille fodbold, så en kajaktur var først mulig efter kampen, som hendes hold vandt 4-1. Min datter scorede til 3-0. Derfor blev klokken lidt over 13, før jeg var ved vandet. Jeg havde udset mig sandstranden ved siden af Vikingeskibsmuseet i Roskilde. Man kan køre helt til stranden og der er også lidt parkering. Der er ikke særlige faciliteter ud over en legeplads, hvis det skulle trække. Et toiletbesøg er muligt, men så skal man over på museumsøen, hvor der er toiletter.

Vejrudsigten talte om 3-4 m/s, men på grund af vindretningen fra nord-vest, virker bunden af fjorden som en tragt. Så det blæste en del mere ved vikingeskibsmuseet, end jeg havde regnet med. Det fortog sig dog lidt længere mod nord i fjorden.

Jeg roede først forbi Roskilde Havn mod Kællingehaven. Så ville jeg ro i nogenlunde læ og kunne få fin rygvind tilbage til udgangspunktet. Ved Roskilde Havn lå der nogle vrag i vandet. Nu skal havnen jo snart udvides, så måske forsvinder de. Men det er lidt mærkeligt, at de får lov til at blive liggende, for kønne er de ikke.

Ved Kællingehaven drejede jeg over mod Parcelgården for at få hele fjordbunden med. Det skulle jo gerne summe sig op til 12-14 kilometer på dagens togt. Ikke mere, da jeg skulle mødes med konen klokken 1630. Efter Parcelgården roede jeg ind i Kattinge Vig for at se nærmere på Ringøen. Det gode skib Sagafjord havde også været inde ved Ringøen og var nu på vej mod Elleore. Den vej skulle jeg også senere, men nok ikke i helt samme tempo. Ved indsejlingen til Kattinge Vig kunne jeg nyde et havørne-træk. 8-10 havørne i forskellige størrelser lå og kredsede rundt for at få højde på. Et flot syn!

Ved Ringøen opdagede jeg skandalen! Jeg gik i land efter at have passeret Boserup Skov, hvor de to shelters begge havde lokket båltændere ud i naturen. Ringøen er beskyttet i fuglenes ynglesæson, men det er jo ikke aktuelt nu, så jeg gik i land på øen. Jeg har tit roet rundt, men har aldrig været i land. Jeg har fået fortalt – og læst på nettet – at Ringøen er dannet i istiden, men at man ikke helt ved hvorfor, der er ferskvand på midten. Og så til skandalen: Det er der heller ikke. Vandet på øens midte har forbindelse med resten af fjorden gennem en lille rende og ved højvande henholdsvis lavvande blandes vandet i fjorden med “søen” på øen. Beviset er flere strandede vandmænd selv midt på øen. Og jeg smagte lige på vandet: Brakvand som i resten af Roskilde Fjords sydlige del. “Søen” på midten er iøvrigt også fuld af muslingeskaller, så den med istiden er nok heller ikke så gangbar. Men hvem ved…?

  

Efter Ringøen, som jeg lige roede hele vejen rundt om, roede jeg over mod Borgnæs Storskov, hvor havørnene yngler om foråret. Jeg rundede de små øer i Kattinge Vigs munding og satte kurs mod Elleore. Her har jeg også ofte roet forbi, men aldrig været i land. Øen er jo i privat eje, men et kort besøg kan vel ikke gøre andre sure? Så jeg roede mod badebroen på sydsiden af øen. Den er taget ind for vinteren, men pælene står stadig i vandet.

  

På øen kan man se resterne af de årlige forsamlinger i kongeriet, blandt andet en sten, der er rejst til minde om ingenting…. Som de fleste fra roskilde ved, så har der levet løver på Elleore. Og måske fandt jeg et bevis på midten af øen: En benstump fra et spist dyr…

På grund af tiden, måtte jeg starte roturen tilbage mod udgangspunktet igen. Denne gang i medvind, så det gik hurtigt. Jeg mødte nogle tur-kajakroere fra Veddelev, men havde ellers det meste af fjorden for mig selv. Jeg roede langs østkanten tilbage og fik lige en lille hilsen fra himlen: En kold byge. Men iført tørdragt og foret goretex-hue, så var det ikke noget, der rystede mig. Tilbage ved udgangspunktet var der stadig tid til at ro over i Roskilde Havn og se på den nye oplevelseshavn ved roklubben. Fik hilst på et antal robåde, men oplevelseshavnen var nu ikke en oplevelse. Det så lidt ufærdigt og kedeligt ud, men det bliver vel bedre til sommer, når det hele er færdigt.

Efter havnebesøget roede jeg tilbage til Vikingeskibsmuseet og ventede på min transport. Jeg brugte tiden til at klargøre kajakken og klæde om til noget tørt tøj. Alligevel kom jeg til at fryse lidt. Det er ved at blive rigtigt efterår med kold vind.

Rute: Fra Roskilde Vikingeskibsmuseum til Kattinge Vig og tilbage via Elleore og Veddelev
Isætning:  55° 39.076’N 12° 4.949’Ø
Optagning: —”—
Distance roet: 14,02 km
Vejr: 4 grader. Vind 4 m/s fra NV.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.