Dragebåd væltet, en savnet

En dragebåd er i dag (11 februar 2011) væltet i Præstø Fjord. 13 børn og en lærerinde reddet, men flere stærkt nedkølet og i kritisk tilstand. En mandlig lærer er ikke fundet.

Selvom det ikke er en kajak, så får det alligevel mig til at gøre opmærksom på at tage højde for det kolde vand netop nu og ikke mindst altid vurdere, om du skal opgive en rotur, hvis forholdene ikke er på et niveau, som du er tryg ved. I dette ulykkelige tilfælde var tre forhold tilsyneladende ikke i orden:

 1. Sejl ikke ud, hvis vejret ikke er til det (stormvejr i dag).
 2. Benyt altid sikkerhedsudstyr svarende til vandets temperatur (ingen havde tør- eller våddragt på).
 3. Sejl ikke længere fra kysten end du har lyst til at svømme ind.

KajakGal håber, at den sidste sejler bliver fundet i live og at alle klarere skærene. Vær nu opmærksom på naturen!

Fra nyhedsmedierne:

Syv piger, seks drenge samt to lærere fra Lundby Efterskole – iført redningsveste – var taget ud ved middagstid i dag i en fladbundet dragebåd. Lidt over middag var de 13 elever og deres to lærere nået cirka 1,7 kilometer ud fra kysten ved Præstø i dragebåden (stor robåd). Hvad der skete er endnu uvis, men båden væltede og alle røg i vandet. Redningstjenesten blev tilsyneladende alarmeret af en af eleverne via en telefon klokken 12.47 efter at have svømmet i land, hvorefter en større redningsaktion blev sat i gang. Den ene lærer, en mand på 44 år, savnes fortsat fredag aften. De øvrige, hans kvindelige kollega på 33 år og de 13 elever, er blevet bragt til i alt seks forskellige sygehuse.

Nogle er formentlig fortsat i kritisk tilstand. I et forsøg på at få klarlagt forløbet, vil politifolk tale med de 14 overlevende. Også eksperter fra Søfartsstyrelsens opklaringsenhed skal deltage i undersøgelsen. Blandt andet skal den bjærgede dragebåd undersøges.

Opdateret 21. marts 2012: Søfartsstyrelsen har nu udgivet nye regler for sejlads på skoler og med småskibe generelt. Læs mere her. Hovedindholdet drejer sig i virkeligheden om at tænke sig om, sørge for at båd og udstyr er i orden og at have en sikkerhedsinstruks udviklet og gennemgået.

5 thoughts on “Dragebåd væltet, en savnet

 • 17. februar 2011 kl. 10:03
  Permalink

  @Erik

  Jeg er frisk på en tur til forår/sommer 🙂 Jeg kan evt. gøre gengæld med en tur i Roskilde Fjord.

  Besvar
 • 17. februar 2011 kl. 08:51
  Permalink

  Her var så en lærer, der mente han var forpligtiget udover sine evner og i går blev det oplyst fra en tidligere elev, at hun havde været i en situation med samme lærer, hvor det var ved at gå galt. Også her blæste det op under en tur ved Sydsjælland, så deltagerne i nogle kanoer kom væk fra hinanden. De kom dog i kontakt, men situationen var kritisk.

  Ja Nakskov Fjord er næsten altid sejlbar. Jeg har efterhånden sejlet den så tynd, at jeg sammen med én af mine venner netop har aftalt, at den kommende ro-sæson skal udvides til andre farvande.

  Jeg skal gerne deltage i en tur på vores fjord, hvis du har lyst.

  Hilsen
  Erik

  Besvar
 • 14. februar 2011 kl. 21:28
  Permalink

  Hej Erik.

  Ja, en helt igennem tragisk historie. Naturen er flot og spændende, men den tilgiver ikke fejl og er potentiel dødelig.

  Jeg håber, at eleverne alle overlever uden mén – og at der som minimum kommer et par “lessons learned” ud af ulykken:

  1) Selvom vejret er fint lige nu, så kontroller lige vejret på DMI.
  2) Tag højde for vandtemperaturen og klæd dig i forhold hertil.
  3) Hav altid sikre kommunikationsmidler med.
  4) Sejl ikke længere fra kysten end du vil kunne svømme ind (med din påklædning).

  og det vigtigste råd:

  5) Det er aldrig flovt at søge ly eller opgive dagens træning hvis du ikke er tryg ved vejret, bølgerne eller dit udstyr.

  Venlig hilsen
  Thomas

  Ps. Interessant hjemmeside, du har. Og bestemt flotte kajakker, du har bygget. En dag vil jeg komme til Nakskov Fjord og teste nogle af dine ture. Der skulle jo være noget så flot – og uden de store sten i vandet, som vi har her i Roskilde Fjord.

  Besvar
 • 14. februar 2011 kl. 15:25
  Permalink

  Her er min kommentar fra min småsnakside.

  13. feb. 11
  “Kun en tåbe frygter ikke havet” Var Søsportens Sikkerhedsråds slogan i 80erne og 90erne. Helt åbenbart et slogan der ikke trængte ind hos et par efterskolelærere og deres skoleleder. Jeg kan ikke tro de er/var tåber, men måske skulle skolelederen finde sig et arbejde, han kan magte.
  Den tragiske ulykke på Præstø Fjord http://www.tv2east.dk/artikler/opdateret_ulykken_paa_praestoe_fjord, vil måske efterhånden vække nogle af de selvudnævnte instruktører i eksempelvis vandsport, der underviser unge mennesker, som børnenes forældre har lagt ansvaret over hos.
  Det er ikke sådan, at jeg mener man skal frygte havet, men respekt og omtanke er en nødvendighed året rundt og hverken omtanke eller respekt har ligefrem været fremherskende i dette tilfælde.
  Sidste: http://www.dr.dk/Nyheder/Indland/2011/02/13/114023.htm?rss=true
  – – – http://www.dr.dk/Nyheder/Indland/2011/02/13/120538.htm?rss=true
  Et retsligt efterspil kommer der jo nok ikke, men allerhøjest en løftet pegefinger.
  Sidste: http://www.dr.dk/Nyheder/Indland/2011/02/13/185302.htm?rss=true

  Sidste: Det er netop blevet oplyst at hverken lærere eller elever havde påklædning på, der egnede sig til det kolde vand, de roede i. Ikke tørdragter og ikke engang våddragter havde de på. Det er da en tåbelighed udover alle grænser.

  Besvar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.